Aanleg fietspad onder Waalbruggen

neerijnen • Gemeente Neerijnen wil een fietspad realiseren onder de Waalbruggen bij Waardenburg. Zodat fietsers makkelijker aan de andere kant van de spoorlijn en A2 kunnen komen. Dit impliceert ook het afsluiten van de spoorwegovergang aan de Waalbandijk.

De huidige spoorwegovergang is ongeveer 20 minuten per uur afgesloten waarbij de bellen rinkelen. Ook is er nu nog geluidshinder van de passerende treinen. Als deze overgang niet wordt afgesloten - dit heet officieel aan de openbaarheid onttrekken - ontstaat bij openstelling van het nieuwe fietspad een gevaarlijke kruising vlak bij de overweg. Dit is een ongewenste situatie, vindt de gemeente. Daarom is de aanleg van het fietspad alleen maar mogelijk in combinatie met een afgesloten spoorwegovergang. Na het sluiten van de spoorwegovergang kan het geluidsscherm verder worden uitgebreid.

Waterschap Rivierenland bereidt momenteel de versterking van de Waalbandijk tussen Tiel en Gorinchem voor. Hierbij hebben gemeenten de mogelijkheid gekregen om hun wensen mee te geven, zodat deze meteen in het projectplan ingepast kunnen worden. Overigens moeten de gemeenten hiervoor wel gewoon de realisatiekosten betalen. Gemeente Neerijnen kwam met de aanleg van een fietspad onder de Waalbruggen op de proppen.