• De ruïne ligt er nu verlaten bij.
• De ruïne ligt er nu verlaten bij. Foto: Janneke Boogaard

Plan van inwoners: minder hoogteverschil, meer activiteiten

Van ruïne naar bruisend dorpshart

hedel • Tijdens de 'dorpentour' die de gemeente Maasdriel vorig jaar hield, was de slechte staat van de kasteelruïne een veel genoemd aandachtspunt. Theo Peters, Jan-Willem Schmid, Kristian Michels en Marco Bon pakten de handschoen op. Woensdag presenteerden ze hun ideeën voor zo'n honderd dorpsgenoten.

De kasteelruïne is een verdiept plein waarop de oude contouren zijn herbouwd. De muren liggen iets verhoogd, de donjon wat meer, de voormalige gracht ligt juist dieper. En dan is er nog de oude ophaalbrug en de keermuur.

Kristian Michels vatte de huidige status samen in vijf O's: onveilig, ontoegankelijk, onpraktisch, overlast en slecht onderhoud. Die punten hangen met elkaar samen. Door de hoogteverschillen is het terrein onpraktisch, onveilig en ontoegankelijk. Door die ontoegankelijkheid laat het onderhoud zeer te wensen over: de gemeentelijke buitendienst kan er niet komen met machines. En doordat het terrein wat verscholen ligt, trekt het ongure types aan.

"Door het niveauverschil kleiner te maken, pak je meteen al een aantal van die punten aan", aldus Jan-Willem Schmid. In het plan zou alleen de donjon blijven uitsteken. De andere contouren blijven zichtbaar door een andere kleur bestrating, zo is het voorstel. Het plein blijft verdiept liggen, maar wordt veiliger en veel multifunctioneler doordat de hoogteverschillen vervallen.

De donjon kan gebruikt worden als podium bij evenementen. Dat laatste element uit het plan bood na de pauze veel gespreksstof. De organisatie van het Rockettenfestival liet weten dat voor hen de donjon als podium te klein is. Een andere bezoeker opperde dat een heel gelijkvloers plein nog multifunctioneler is. "Een podium kun je altijd tijdelijk plaatsen, dan ligt het de rest van de tijd niet in de weg."

De bewoners van de seniorenflats naast de kasteelruïne vrezen geluidsoverlast van muzikale activiteiten op het podium. Zij waren de enigen met een flinke dosis scepsis over de plannen. Ze voelen zich onvoldoende gehoord, denken dat de werkgroep zich gaat verslikken n de vergunningprocedure en hebben weinig vertrouwen in de gemeente. De omwonenden hebben al jaren last van drugsdealers, wildplassers en brommerracers.

De werkgroep hoopt dat de overlast juist minder wordt als het plein opgeknapt wordt. Dan wordt het een ideaal plekje voor de opening van de kindervakantieweek, als extra speelruimte voor voor de beide basisscholen, de kinderkermis van de paardenmarkt én als gezellige ontmoetingsplek.


Janneke Boogaard