Kind erin, auto op slot: verantwoord of niet?

zaltbommel • De politie sloeg donderdag in Zaltbommel een autoruit in omdat een zevenjarig meisje het portier van binnenuit niet open kreeg. Haar vader wil graag zijn kant van het verhaal kwijt.

Het meisje wekte de aandacht door op de autoruit te kloppen. Voorbijgangers waarschuwden de verkeersregelaars van de braderie die in volle gang was. Op hun beurt alarmeerden zij de politie, die op Facebook beschreef hoe ze besloten een zijruit in te slaan en het meisje naar huis te brengen. Volgens de politie duurde het veertig minuten voordat de vader kwam opdagen bij de auto.

Volgens de vader, die anoniem wil blijven, was het maar twintig minuten: "Om 19:25 zet ik vrienden af op het station Zaltbommel. Met mijn beide dochters (7 en 10) besluiten we door te rijden naar de stad om wat te eten te halen. Ik parkeer in de Boschstraat voor de oude Rabobank, honderd meter naar het nieuwe Thaise restaurant. Onze jongste dochter is zo uit het zwembad in bikini zonder schoenen in de auto gesprongen, oeps…zij blijft dus even in de auto. Vond ze geen probleem. Bij de Thai blijkt de wachttijd een uur. We gaan ergens anders wat te eten halen. Ik doe de auto op afstand nogmaals op slot. Om 19:42 uur word ik anoniem gebeld. Achteraf bleek: door de politie. Ik sta net eten te bestellen, dus weiger de call. Om 19:50 uur komen we terug bij de auto, welke ingepakt is in karton en politielinten. Dochter weg… Publiek rondom."

De gemoederen lopen op, inclusief boegeroep en opgestoken middelvingers. Thuis staat zijn jongste dochter te wachten. Trots dat ze in een politieauto gezeten heeft en een beer in politie-uniform heeft gekregen. "Er was geen sprake van een noodsituatie."

Dat de politie uitging van veertig minuten, komt volgens vader doordat een verkeersregelaar heeft gezegd dat de auto er al langer stond. "Wanneer er betrouwbaarder info ingewonnen was en de politie een tweede keer had geprobeerd te bellen, was het geheel anders verlopen. Waarschijnlijk heeft ook de druk van de omstanders de politie wel erg snel doen handelen en speelde de hetze mee rond kinderen in te hete auto's. Ik vond het bij 22 graden wel verantwoord. Laten we die discussies nog eens voeren."