'In de Slag van 150' gaat internationaal

gameren • Stichting 'In de Slag van 150' probeert ieder jaar op sportieve wijze geld op te halen voor goede doelen. Zo heeft de stichting een cheque geschonken voor het toekomstige hospice in Zaltbommel, een tillift voor het zwembad in Andel en een bijdrage voor een labyrinthfiets in de Wittenberg in Haaften. Dit jaar is geen goed doel gevonden, maar rijdt de stichting wel een sportieve tocht van Calais naar Gameren. Met deze tocht hopen de initiatiefnemers meer naamsbekendheid te krijgen en misschien een mogelijke aanmelding voor een nieuw goed doel. Twaalf mensen vertrekken op woensdag 22 augustus naar Calais: acht skeeleraars, twee fietsers en twee verzorgers. Donderdagochtend maken ze de eerste kilometers onder het motto 'In de Slag van 150 gaat internationaal voor Joviaal'. Iedere dag rijden ze zo'n 120 kilometer. Zaterdag 25 augustus hopen ze rond 16:00 uur aan te komen bij IJsclub Joviaal in Gameren, die op deze dag het honderdjarig bestaan viert.

Zie ook het verhaal op de pagina
Achtergrond in deze krant
.


Zuilichem Leeft weer van start

zuilichem • De zomerstop van Zuilichem Leeft is voorbij, de activiteiten in en bij dorpshuis Den Ham worden hervat. Iedere dinsdag vanaf 19:00 uur kan iedereen weer badminton spelen. Op donderdag is er van 13:30 tot 14:30 uur weer seniorengym en vanaf 19:00 uur jeu de boules. De laatste dinsdag van de maand kunnen senioren om 17:00 uur aanschuiven bij de open eettafel. En één keer per maand probeert Zuilichem Leeft een bijzonder activiteit te organiseren.
Om dat allemaal in goede banen te leiden worden mensen gezocht die daarbij willen assisteren, om de huidige vrijwilligers een beetje te ontlasten. Het gaat onder andere om helpen bij de maaltijd of organiseren of bedenken van bijzondere activiteiten.

Met vragen over de activiteiten en het vrijwilligerswerk kunnen belangstellenden terecht bij info@zuilichemleeft.nl of bij Piet van Wesemael, 0418-640617. Informatie over Zuilichem Leeft staat ook op de website:

q www.zuilichemleeft.nl


Zoektocht naar opvolger Cornielje

regio • De provincie Gelderland zoekt een nieuwe commissaris van de koning als opvolger voor Clemens Cornielje. Inwoners van Gelderland konden online aangeven wat ze belangrijk vinden aan deze persoon. De antwoorden betrekken Provinciale Staten bij het opstellen van de profielschets. Op 3 oktober stellen de bestuurders in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct na de vaststelling bieden ze de profielschets aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media. De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt per 1 februari met zijn werkzaamheden na 13,5 jaar. Voor zijn komst in 2004 betrokken Provinciale Statenleden de Gelderlanders ook bij de profielschets.

Vanaf 1814 heeft Gelderland zestien commissarissen van de koning(in) gehad. Tot 1848 wees het staatshoofd zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw mochten Provinciale Staten meepraten over de profielschets.