• Wout van der Linden komt uit Brakel.
• Wout van der Linden komt uit Brakel. Foto: aangeleverd

Orgelconcert Wout van der Linden

zaltbommel • Organist Wout van der Linden uit Brakel geeft zaterdag 18 augustus een concert op het Wolfferts-Heyneman orgel in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

Van der Linden begon zijn muzikale loopbaan aan muziekschool Peter van Anrooij in Zaltbommel. Daarna studeerde hij orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Theo Teunissen en Reitze Smits en analyse, harmonisatie en improvisatie bij Jaap Zwart. Hij volgde lessen clavecimbel bij Ru Stolk met wie hij momenteel stadsbeiaardier is van Zaltbommel. Op de vrijdagse koopavonden en tijdens de dinsdagmarkt laten zij de prachtige klanken van het 17e eeuwse Hemony-carillon van de Gasthuistoren over de stad klinken.

Het concert in de Sint-Maartenskerk heeft als thema 'Upon a Ground'. Daarmee werd in Engeland in de late Renaissance een nieuwe muzikale vorm aangeduid, die gekenmerkt wordt door een thema dat in de bas wordt gespeeld en vaak wordt herhaald. De Italianen noemen dit 'Passacaglia' of 'Ciaccona' en in Frankrijk heet het 'Passacaille' of 'Chaconne'.

Op het programma staan werken van vroeg 16e eeuwse Engelse componisten als Preston en Aston via Tomkins naar de Italiaan Storace, de kosmopoliet Muffat en Dieterich Buxtehude. Als intermezzi speelt Van der Linden de koralen 'Komm, heiliger Geist, Herre Gott' van Buxtehude en 'O Mensch bewein dein Sünden gross' van Bach. Hij sluit af met de weergaloze 'Passacaglia' van Bach.

Het concert begint om 20:00 uur. De entree is 8 euro. Kijk voor meer informatie op:

q www.muziekkringbommelerwaard.nl