• Alma van de Ven uit Kerkdriel laat haar kleurrijke glas-in-lood zien tijdens de kunstroute.
• Alma van de Ven uit Kerkdriel laat haar kleurrijke glas-in-lood zien tijdens de kunstroute. Foto: Kunst Kiezel Klei

Weekend van 25 & 26 augustus én van 1 & 2 september

Atelierroute door de Bommelerwaard

bommelerwaard • Ook vier Kerkdrielse kunstenaars stellen hun atelier open tijdens de Kunst, Kiezel en Kleiroute. Zoals Alma van de Ven en Marian van Os.

Alma van de Ven heeft een ruim glasatelier aangebouwd aan haar woning aan de Kerkstraat 141. Daar kijk je je ogen uit: zoveel kleurrijke glas-in-lood-, Tiffany en mozaiëkwerken staan en hangen er. Alma werd zeventien jaar geleden getroffen door het 'glas-in-lood virus' toen zij in haar toenmalige woonplaats Mierlo een cursus bezocht. Ze ging er mee aan de slag en al snel wilden mensen werk van haar kopen. Om haar kennis en enthousiasme met andere te delen is ze ook gestart met het geven van workshops. Bij de start van zo'n workshop vragen velen zich af of ze in de geplande vier uren iets fatsoenlijks kunnen maken. "De praktijk heeft geleerd dat dit inderdaad het geval is", zegt Alma. "De workshoppers kijken eerst even rond wat er zoal voor mogelijkheden zijn. Ze maken daarna een keuze uit de workshopmap om vervolgens echt aan de slag te gaan. We oefenen eerst even op een vlak stukje glas. Daarna komt het echte werk met als verrassend gevolg dat ze in de gestelde tijd een leuke decoratie maken." Vorig jaar moest Alma zich op het laatste moment terugtrekken van Kunst, Kiezel en Klei, omdat alle objecten die ze wilde laten zien verkocht waren. Dit jaar heeft ze weer genoeg moois om te laten zien.

Marian van Os

Plaatsgenoot Marian van Os houdt zich al van jongsafaan bezig met creatieve zaken, vooral met schilderen. Toen haar man wegens een herseninfarct in het ziekenhuis van Nijmegen was opgenomen werd ze enorm geraakt door een beeldend kunstwerk dat ze daar in de hal zag staan. Marian stapte over naar keramiek en werd na een cursus ontzettend enthousiast. Aanvankelijk deed zij dat in een kamer van hun woning aan de Kruidenlaan 13. Maar later in het door familieleden gebouwde atelier in de garage. Marian is blij dat ze in de keramiek iets heeft gevonden, dat haar boeit: "Zoals de vormen en kleuren, zowel abstract als realistisch. Het werken met klei geeft me rust en voldoening." Marian werkt met twee soorten klei; grove en fijne chamotte. Het grove materiaal is bestemd voor het grote en de fijne voor het kleinere, verfijnde werk. De kunstenares heeft zelf een oven gekocht, waarmee ze zo efficiënt mogelijk werkt. Spannend is het nog steeds om te zien hoe de werkstukken, nadat de oven gedurende een paar dagen is afgekoeld, tevoorschijn komen. Tijdens 'Kunst, Kiezel en Klei" toont ze graag in het atelier en, als het mooi weer is, ook in de tuin haar werkstukken.

Pand 9

De overzichtstentoonstelling is dit jaar in Pand 9 aan de Van Heemstraweg West 9 in Zaltbommel. Hier staan werken van alle 53 deelnemende kunstenaars aan de atelierroute. Dit is ook de plek waar workshops en lezingen gegeven worden. Meer informatie hierover staat op de website.

De Poorterij

Voor de derde keer is er tijdens de Kunst, Kiezel en Kleiroute ook in De Poorterij weer kunst te zien. Elly Vergeer (keramiek) en Ria van Steenhard Carré-Lamers (sieraden) zijn weer van de partij. Dit jaar samen met drie nieuwe kunstenaars: Carena Kuenen (lederen tassen en zijden sjaals), Bep Kremers (sculpturen van hout en steen) en Hetty van den Broek (schilderijen en collages).

Open podium

Startende muzikanten kunnen in de weekenden van de kunstroute komen optreden. Inmiddels heeft zich al een aantal muzikanten aangemeld: Robin en Luke van Heck (saxofoon), Renske v.d. Broek (zang en ukelele), Gonne v.d. Meent (K-board) en Aiofe Janssen (viool). Er is nog plaats voor meerdere muzikanten. Zij kunnen zich aanmelden via: riavansteenhardtcarre@gmail.com

Kijk voor meer informatie op:

q www.kunstkiezelklei.nl