• Jaco Melse heeft zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor beter mobiel bereik in de dorpen.
• Jaco Melse heeft zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor beter mobiel bereik in de dorpen. Foto: aangeleverd

Voorzitter: 'Het is een opeenstapeling van zaken'

CDA zegt vertrouwen op in raadslid

zaltbommel • Het CDA-bestuur en de fractie hebben woensdagavond het vertrouwen opgezegd in gemeenteraadslid Jaco Melse.

"Ik begrijp er helemaal niks van", zegt de 53-jarige Melse in een reactie. Sinds de verkiezingen in maart is Melse, die al acht jaar gemeenteraadslid is, naar eigen zeggen 'nauwelijks politiek actief geweest'. "Mijn vrouw en ik hebben mijn dementerende moeder twee maanden noodopvang geboden en dat is heel zwaar geweest", zegt hij. "Daarna zijn we op vakantie gegaan om daarvan bij te komen. Woensdagavond had ik overleg met het bestuur en de fractie en toen werd het vertrouwen in mij opgezegd. Het is mij volstrekt onduidelijk wat er precies gebeurd is. Ik ben echt flabbergasted." Tot de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar maakte het CDA deel uit van het college. Jaco Melse was in die periode fractievoorzitter. Na de verkiezingen leverde de partij geen wethouder meer. Hein de Kort werd aangewezen als fractievoorzitter en Melse werd weer 'gewoon' gemeenteraadslid.

Voorzitter John van Wijgerden van CDA Zaltbommel wil niet al te veel zeggen over de kwestie. "Ons besluit is niet genomen op basis van één gebeurtenis", licht hij toe. "Het is een opeenstapeling van zaken. Jaco ging binnen de fractie steeds meer zijn eigen koers varen. Wij vonden dat daarmee het belang van de partij niet gediend werd."

Het is nog niet duidelijk of Melse nu uit de gemeenteraad stapt of dat hij zijn zetel behoudt. "Ik moet daar nu over na gaan denken", zegt hij. "Ik ben bij de verkiezingen weer gekozen en die verantwoordelijkheid is zwaar. Ik denk dat ik mijn plek dan ook ga innemen." Melse kondigt aan dat hij in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, donderdag 27 september, een korte verklaring zal afleggen. Over het CDA is hij duidelijk: "Ik ben CDA-lid en blijf dat ook in de toekomst." Op Twitter voegde hij daar aan toe: "Ik sta onverkort achter ons verkiezingsprogramma op basis waarvan ik ben gekozen." De fractie van het CDA telt drie leden, waarvan nu dus twee zetels 'leeg' zijn. Simon Buwalda is onlangs wethouder geworden in Culemborg. Hein de Kort is fractievoorzitter. Voorzitter Van Wijgerden verwacht zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de opvolging van Buwalda in de gemeenteraad.

Op dit moment bestaat de gemeenteraad van Zaltbommel uit acht fracties, in totaal 21 zetels. SGP en ZVV hebben ieder vier zetels. PvdA/GroenLinks, CDA en ChristenUnie hebben er ieder drie, de VVD twee. SP en D66 allebei een zetel.

Britta Alink