• Herman Westerlaken maakt deel uit van het wedstrijdteam.
• Herman Westerlaken maakt deel uit van het wedstrijdteam. Foto: Janneke Boogaard

Kennismaken kan tijdens open dag op 18 augustus

Schutters wagen zich op wedstrijdpad

gameren • De schietsport heeft niets te maken met 'even lekker knallen'. Tot die conclusie kwam ook Herman Westerlaken uit Haaften nadat hij vorig jaar de open dag bezocht bij Het Gulden Schot in Gameren. "Ik maakte als vrijwilliger een website voor een andere schietclub. Toen ik zag dat er een open dag was bij een vereniging dicht bij huis, dacht ik: laat ik eens gaan kijken wat het nou eigenlijk inhoudt."

Zoals de meeste mensen moest hij na die open dag zijn beeld bijstellen. Stoere cowboys liepen er niet rond op het sportpark in Gameren. "Het draait allemaal om concentratie en rust." Na die eerste positieve ervaring besloot Herman een verenigingsavond bij te wonen. "Ik was op zoek naar een sport, iets waar je beter in kunt worden door te oefenen. Maar ik wilde eerst weten hoe de onderlinge sfeer was." Ook die nadere kennismaking beviel, waarna Herman besloot lid te worden.

Vervolgens ging het snel: hij volgde de verplichte veiligheidstraining van zeven lessen, legde de proeve van schietveiligheid met goed gevolg af en werd al snel door clubgenoot en bestuurslid Bloem Visser gevraagd als baancommandant én lid van het kersverse wedstrijdteam.

"Het leuke aan het wedstrijdteam vind ik dat we een eigen oefenavond hebben met een trainer. We werken dan aan alle aspecten van het schieten en dat zijn er heel veel. Je houding, je ademhaling: alles moet kloppen voor een goed resultaat", legt Herman uit.

Dat ook zaken als temperatuur en geur een rol spelen, ontdekte het driekoppige team tijdens hun eerste twee wedstrijden. Bloem: "De eerste keer was het ontzettend koud in de schiethal. De tweede keer had ik dikke kleding aan, maar was het juist heel warm. En één keer rook het 's ochtends al naar frituur. Voor dat soort zaken moet je je allemaal af kunnen sluiten."

Natuurlijk blijven ook recreatieve schutters van harte welkom bij Het Gulden Schot. Voor iedereen geldt dat een serieuze basishouding vereist is. "We zoeken mensen die enthousiast zijn voor de sport, niet voor vuurwapens op zich", verwoordt Bloem de insteek van de club. De recreanten kunnen op dinsdag- en donderdagavond terecht, woensdag is de training voor het wedstrijdteam. Op zaterdag 18 augustus van 10:00-16:00 uur is er een open dag. Iedereen vanaf achttien jaar kan dan op vertoon van een legitimatiebewijs kennismaken met de schietsport en de vereniging.


Janneke Boogaard

q svhetguldenschot.nl