Afbeelding
Foto: Britta Alink

Hitte in Zaltbommel: veel wespennesten, minder muggen en teken

Kort hittenieuws

wespen en muggen • Bij de gemeente Zaltbommel komen weinig klachten of hulpvragen binnen in verband met de extreme hitte. Wel heeft de gemeente dit jaar naar schatting al 134 wespennesten verwijderd. "Er zijn nu al meer meldingen binnen gekomen dan eind vorig jaar, terwijl het wespenseizoen officieel nog moet beginnen", laat een woordvoerder weten. "Een collega van de buitendienst was er de afgelopen week hele dagen mee bezig." Vorig jaar kreeg de gemeente tot medio oktober 110 meldingen van wespennesten, het jaar daarvoor 114. Een voordeel van de droogte is dat de muggenpopulatie weinig poeltjes heeft om voort te planten, het aantal muggen ligt relatief laag. Ook Teken kruipen diep weg tussen gebladerte en gras en verstoppen zich voor de warmte. Ze zullen dus minder snel op mensen of dieren springen.

bomen en planten • Volwassen bomen laten hun bladeren en vruchten al vallen vanwege de hitte. "Eiken laten de onvolgroeide eikels bijvoorbeeld vallen om water en energie te sparen", aldus de gemeente Zaltbommel. "Veel bomen hebben een slecht jaar, 2018 zal voor altijd in de jaren te zien zijn als een heel dun ringetje. Zwakkere bomen kunnen ook de moed opgeven, dit is een natuurlijke uitdunning die je bijvoorbeeld ook bij een flinke storm hebt, al gaat dit proces geleidelijker." De aannemer die de aanplant verzorgde, is verantwoordelijk voor de jonge aanplant. "We gaan spaarzaam om met water, maar het verlies van een boom telt ook erg zwaar. Dan is het waterverbruik dus noodzakelijk, in tegenstelling tot het sproeien van gazons."

blauwalg en botulisme • Vanwege de hitte wordt de watertemperatuur van de Buitengracht en rond het Parkeiland in Zaltbommel nog meer in de gaten gehouden. De temperatuur ligt boven de 25 graden. Het waterpeil in de Buitengracht daalt omdat de Waal daalt. Het waterschap kan het peil rond het parkeiland nog wel handhaven op de gewenste 1,30m NAP. "Door de temperatuur neemt de groei van algen en bacteriën enorm toe", waarschuwt de gemeente. "Door de daling van het waterpeil worden die bacteriën ook nog eens dichter op elkaar gepakt. Hierdoor is de kans groot op zuurstoftekort in het water, blauwalg en botulisme. Dit gaat de waterkwaliteit ongetwijfeld negatief beïnvloeden. Vissen en andere waterdieren krijgen het zwaar." Daarom laat de gemeente de circulatiepompen in de Binnengracht-Buitengracht en het parkeiland nu de hele dag draaien. De fontein in de Buitengracht nabij de Steenweg draait ook veel uren. Als de nachten koeler worden dan overweegt de gemeente om de fontein 24/7 te laten draaien om het water te koelen en zuurstof in het water te brengen. De Tijningenplas is geen officieel zwemwater en wordt niet bemonsterd. Het is de bedoeling dat het in de toekomst wel zwemwater wordt, maar daarvoor moeten nog wel technische maatregelen genomen worden. In de Singel zijn verder op dit moment ook geen bijzonderheden.

regenbuien • "Onze rioleringen zijn, net als in andere gemeenten, niet ingericht op extreme buien", aldus een woordvoerder van de gemeente Zaltbommel. "We zijn al jaren bezig met het aanleggen van retentie (opvangcapaciteit), bergbezinkbassins en andere waterbergingen. Bij vervanging van oude rioleringen koppelen we zo mogelijk hemelwaterafvoeren af van de riolering. Dan gaat het water rechtstreeks via aparte leidingen naar sloten of retentiegebieden. Maar we weten dat het nagenoeg onmogelijk is om de piek van een hoosbui zonder overlast te verwerken."