• Ook vanuit Werkendam gaan veel mensen naar De Neswaarden in Aalst om af te koelen.
• Ook vanuit Werkendam gaan veel mensen naar De Neswaarden in Aalst om af te koelen. Foto: Lya Cattel

Electro World: 'Meer dan honderd airco's in een week verkocht'

'Niet eens de meest extreme zomer'

regio • De bewoners van Zorgplein Maaswaarden in Wijk en Aalburg krijgen extra aandacht nu het zo warm is en ook de medewerkers worden niet vergeten. "Zo wordt er een paar keer per week een ijsje uitgedeeld."

Bert Noorloos van Zorgplein Maaswaarden vertelt dat het landelijke hitteprotocol bij Zorgplein Maaswaarden al een tijdje in werking is gesteld. "Wij zijn daar denk ik iets eerder mee van start gegaan als landelijk het geval is. Zodra de temperaturen de 25 graden aantikken, gaan wij aan de slag." Medewerkers van Zorgplein Maaswaarden houden de ouderen extra in de gaten. "Er wordt extra gekeken bij de mensen die wat minder drinken en er wordt dan ook op gelet dat zij voldoende vocht binnen krijgen." Ook zijn er extra drinkrondes ingelast. "Bijvoorbeeld met bouillon of ranja."

De ouderen klagen verder niet echt over het weer, vertelt Noorloos. "Ja, het gebruikelijke, net als iedere Nederlander. Het leuke met deze extreme omstandigheden is dat ook verhalen van vroeger boven komen. Mensen vertellen over de hete zomers van vroeger en wat ze toen hebben mee gemaakt. Voor sommigen is dit nog niet eens de meest extreme zomer die zij hebben mee gemaakt."

Dierenasiel

De dieren in Dierenasiel De Bommelerwaard in Bruchem hebben het zwaar. Eén oproepje woensdagavond op facebook heeft het dierenasiel zes nieuwe verrijdbare airco's opgeleverd. "Echt geweldig, we zijn er heel blij mee", zegt Monique Veldstra, leidinggevend dierverzorgster van het asiel. Donderdagochtend werden al vier airco's gebracht, 's middags volgden er nog twee. De airco's zijn geplaatst in de honden- en kattenverblijven en eentje staat in de kantine. "Het scheelt veel", vertelt Monique. "Het is nu echt te warm voor de dieren, ze hebben het moeilijk. We laten de honden ook niet te lang naar buiten. Ze mogen meerdere keren per dag even naar het veld, maar veel langer dan tien minuten laten we ze daar niet. Het is te heet, zelfs al staan er zwembadjes. Bij de katten merken we het ook, die hebben nu echt geen zin om te spelen."

Water in de polder

Voor het eerst sinds 1976 pompt Waterschap Rivierenland weer water uit de Afgedamde Maas de polder bij Poederoijen in. Het is een van de maatregelen, die het Waterschap treft om zoveel mogelijk water te brengen en te houden. De gemalen bij Hedel en Ammerzoden draaien op volle toeren om zoveel mogelijk water aan te voeren. Op hoge gronden langs de rivierdijken in de buurt van Zuilichem en Gameren zakt het water weg door de lage rivierstand. Hier voert het Waterschap extra water aan vanuit de lager gelegen polders. Het land van Altena krijgt water uit de Maas en de Afgedamde Maas. Dat gebeurt bij Genderen, Peerenboom, Wijk en Aalburg en Woudrichem. Ook hier zakt het water op hoge gronden weg.

Airco's uitverkocht

Dat de regio verkoeling zoekt, merken ze ook bij Electro World Veen. De airco's en ventilators gaan als zoete broodjes over de toonbank. "We hebben deze week wel meer dan honderd airco's verkocht", zegt Dennis van Roosmalen, eigenaar van de zaak aan de Bagijnhof in Veen. "En ventilators nog veel meer. Mensen kopen rustig drie of vier ventilators, voor in het hele huis. Voor ouderen melden zich hier in de winkel. In 2015 hebben we deze situatie ook al eens gehad, maar toen duurde de hittegolf niet zo lang als nu. Een bizarre situatie in Nederland." De apparaten zijn dan ook niet aan te slepen. "Nu veel vervoerders met vakantie zijn ga ik elke dag zelf airco's en ventilators halen. Dan heb ik een nieuwe voorraad dezelfde avond nog in huis. Anders moet ik een paar dagen wachten." Volgens Van Roosmalen is de piek nu voorbij: "Het is deze week weer 'normaal' heet."

Tom Oostra
Britta Alink &
Marjo van Andel