donderdag 19 juli

Bevertocht
19:30, Hank, Vissershang 2. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Zo'n 30 jaar geleden werden bevers uitgezet in de Biesbosch. Overal zijn nu sporen van hun aanwezigheid te zien. Meer informatie en reservren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

vrijdag 20 juli

Zomeravond struintocht
19:00, Poederoijen, Munnikenland. Staatsbosbeheer houdt een avontuurlijke zomeravond struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein. De tocht duurt twee uur. Beleef een zwoele zomeravond langs de rivier in het Munnikenland. Krekels tsjirpen, vogels zingen nog even hun avondlied voor de stilte invalt. Het land geurt heerlijk door alle bloeiende planten. Langzaam zakt de oranje zomerzon weg aan de horizon. Ervaar de sfeer van de zomer tijdens deze zomeravond struintocht. Onder leiding van een gids van Expeditie Loevestein ontdekken deelnemers dit mooie en ruige gebied en komen misschien wel oog in oog te staan met een Rode Geus of Konik. Vooraf aanmelden is niet nodig. Startlocatie is de vesting van Slot Loevestein. Let op: vanaf de parkeerplaats is het tien minuten lopen naar de startlocatie. De tocht gaat buiten de paden en is daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. Betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein. De kosten zijn 3 euro voor kinderen tot 12 jaar en 5 euro voor volwassenen. Honden mogen mee, maar alleen als ze zijn aangelijnd en goed luisteren. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeff Korsmit, dewaarden@staatsbosbeheer.nl.

Zomerexcursie
19:30, Werkendam, Noordwaard. Het is volop zomer in de Noordwaard. In twee jaar tijd hebben de grazers zich helemaal aangepast aan dit unieke gebied. De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de Schotse hooglanders zwemmen inmiddels als de beste. Benieuwd naar de verhalen achter de kuddes? Ga dan mee op zomerexcursie. De excursie is gratis en start vanaf het kruispunt Braspenning/ Galeiweg. Aanmelden kan via manon.willemstein@freenature.nl onder vermelding van datum, naam en aantal personen.

zaterdag 21 juli

Natuur- en kruidenwandeling
14:30, Heusden, Bezoekerscentrum. Wildplukken is weer hot. Sprokkelen in de natuur en de eigen vondsten opeten als gezonde aanvulling bij de dagelijkse maaltijd. Want planten, kruiden en bomen werden vroeger niet alleen gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook als voedzame aanvulling op de dagelijkse kost. Een gids neemt deelnemers mee en laat zien waar diverse kruiden te vinden zijn. Hij vertelt welke eetbaar zijn en waar met een grote boog omheen gelopen moet worden. Tijdens de wandeling kunnen deelnemers zelf proeven waar planeten en kruiden naar smaken. En dat kan soms heel verrassend zijn. Er kan tot vijf dagen van te voren online gereserveerd worden bij het Heusdens Buro voor Toerisme, daarna alleen nog telefonisch tot en met vrijdagmiddag 16:00 uur.

zondag 22 juli

Fluistertocht
14:00, Hank, Vissershang 2. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht van anderhalf uur onder leiding van een natuurgids. Tot en met 19 augustus dagelijkse afvaarten. Meer informatie en reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Boek signeren
15:00, Woudrichem, Tante Bethje Books&Co. Rijan van Leest signeert bij Tante Bethje Books & Co aan de Kerkstraat 24 in Woudrichem haar debuutroman 'Eerste reserve'.

dinsdag 24 juli

woensdag 25 juli

Zomer boekenverkoop
13:30, Wijk en Aalburg, Van Bergeijk Mode & Wonen. Extra zomer boekenverkoop door Zorgplein Maaswaarden. Er staan weer duizenden boeken te wachten om aan een nieuwe eigenaar te worden verkocht. De zomerverkoop is ook een mooie gelegenheid voor alle vakantiegangers die in de buurt op campings verblijven om gezellig een paart uurtjes te komen snuffelen tussen de vele boeken en vakantieleesvoer opdoen! De verkoop vindt plaats op de eerste etage bij Van Bergeijk Mode & Wonen, Grote Kerkstraat 18 in Wijk en Aalburg. Op alle gebied is er wel iets te vinden, oorlog, streek, kook, christelijk, natuur, creatief, roman, thriller enzovoorts. Meer informatie: Bert Noorloos, 0416-698400

donderdag 26 juli

De Hoofdzaak
15:00, Wijk en Aalburg, Zorgplein Maaswaarden. Bijeenkomst van het Ontmoetingscentrum 'de Hoofdzaak' voor mensen met Dementie en Niet- Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun naasten. 'De Hoofdzaak' is een laagdrempelige gelegenheid voor mensen met Dementie en NAH om elkaar te ontmoeten en als men wil activiteiten te ondernemen. Ook naaste familieleden of andere geïnteresseerden zijn welkom. Er is een deskundige aanwezig om gericht informatie aan te vragen of de eigen situatie te bespreken. Zonder aanmelding kan men binnenlopen en het is gratis.

WMO en WLZ
20:00, Vlijmen, Sint Janshof. In 'zorgland' worden veel afkortingen gebruikt zoals WMO, WLZ, ZVW. Dit is voor veel mensen verwarrend en kan in de zoektocht naar hulp veel frustratie opleveren. Vanuit de gemeente Heusden en Zorgorganisatie Schakelring wordt tijdens het Alzheimer Café Heusden uitgelegd waar WMO en WLZ voor staan. Gastspreeksters zijn: Chantal Martens van de gemeente Heusden en Chayenna van de Pol van Schakelring. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Sjef van Herpt, 06-37614842 of alzheimercafeheusden@gmail.com.