Meningen verdeeld over loods Buitenstad

zaltbommel • Moet de oude loods aan de Waal in de nieuwe Buitenstad/De Werf behouden blijven of niet.

Die vraag stelde Het Kontakt via TIP-Bommelerwaard een paar weken geleden aan de leden van het burgerpanel. Veertig procent van de ondervraagden vindt van niet, bijna dertig procent vindt van wel. Het aantal respondenten is niet representatief voor de Bommelerwaard, maar geeft wel een aardig beeld van de meningen.

"De loods is niet mooi om te zien, maar wel karakterbepalend voor het gebied", zegt iemand in een toelichting. Meerdere mensen stellen voor om van het pand een bedrijfsverzamelgebouw te maken of 'culturele hotspot'. Iemand anders hoopt dat de constructie van de loods blijft bestaan en dat er mooie appartementen in komen. Andere voorstellen om het pand te gebruiken zijn: een bioscoop, een restaurant, een mix van activiteiten naar het voorbeeld van de Markthal in Rotterdam of een muziek- en comedypodium.

Van de groep die de loods het liefst ziet verdwijnen noemt iemand het 'een afschuwelijk gebouw, dat uitzicht op de Waal ten zeerste beperkt'. Een ander noemt het 'onooglijk lelijk': "Ik snap dat er een historie aan verbonden is, maar maak daarover dan ergens een tentoonstelling." En weer een ander zegt: "Lelijk ding, weg ermee." Ook vindt een persoon het niet nodig om er winkels in te vestigen: "Winkelen doen we in de binnenstad, genoeg panden die nog leeg staan."

In de eerste tekeningen voor de nieuwe woonwijk achter de Albert Heijn staan vooral duurdere koopwoningen (appartementen) getekend. De meeste respondenten van de vragenlijst zouden daarnaast ook graag 'eenvoudige koopappartementen' en sociale huurwoningen in de wijk zien. "Een gezonde mix van woningen voor een afspiegeling van de inwoners van Zaltbommel in een interessante, bijzondere bouwstijl", hoopt iemand.