Ruim tachtig procent ruimt weleens troep van een ander op

Graag flinke boete voor afvaldumper

bommelerwaard • "Ik ruim het wel eens op, maar daar is geen beginnen aan. Ik heb maar twee handen", verzucht één van de 237 burgerpanelleden die de enquête over zwerfafval invulden. Ruim de helft (55 procent) maakt zich zorgen vanwege het milieu als er afval op straat ligt. Daarnaast is het ook gewoon een ergernis.

Een grote meerderheid (84 procent) gaat zelf wel eens aan de slag als er rommel ligt. De meeste (68 procent) af en toe, 16 procent vaak. "Ik neem blikjes, zakjes en dergelijke mee, maar er liggen ook zeer vieze dingen die ik niet kan meenemen tijdens een wandeling, bijvoorbeeld verbrande folders en vieze tissues. Echt smerig!" reageert iemand.

Veel mensen geven specifiek aan dat ze het zwerfafval opruimen als het bij hen in de straat ligt. Sommigen hebben een bijzondere aanpak gevonden: "Mijn hond geleerd plastic flesjes uit de berm mee te nemen. Thuis gooien we die bij het plastic en hij krijgt brokjes als beloning."

Een andere optie is het melden bij de gemeente, bijvoorbeeld via de app Buitenbeter. De gemeente komt over het algemeen na een melding wel in actie. "Maar twee dagen later ligt het er weer."

De mensen die reageerden op de enquête gooien zelf zelden iets op straat, 93 procent zegt dat zelfs nooit te doen. Het burgerpanel werd niet gevraagd wie volgens hen dan wel schuldig is, maar veel respondenten gaven dat in een toelichting op hun antwoorden aan. Daaruit blijkt dat veel mensen jongeren als grootste boosdoeners zien. Daar moet dan ook de oplossing van het probleem gezocht worden, denken de panelleden. "Ouders dienen hun kinderen er op te wijzen, want het zijn voornamelijk scholieren die alles laten vallen als ze langs fietsen."

"De parkeerplaats aan de Beersteeg in Zaltbommel is vaak een bende. Jongeren die daar in auto's rondhangen gooien blikjes, lege pakjes drinken en gebruikte gaspatronen weg. Ik geloof dat op maandag enkele lieden door de gemeente worden ingehuurd die zich dan in het zweet werken. Daarna begint het feest weer van voren af aan."

Mensen bewuster maken van de gevolgen voor mens en dier vindt de helft van de panelleden belangrijk in de aanpak van zwerfafval. Controleren en boetes uitdelen scoort nog iets hoger. "Verbaliseren en een maand lang in de weekenden verplicht met een prikker en een zak in je eigen buurt opruimen."

Andersom kan ook: inzamelen stimuleren en daar een gemeentelijke bijdrage tegenover stellen. Maasdriel en Zaltbommel doen dat overigens al door deel te nemen aan de Waal- en Maasjutters. Zaltbommel heeft daar het project Schone Kernen aan toegevoegd.

Er is ook een roep om meer afvalbakken, 42 procent van de geënquêteerden denkt dat dat nodig is.

In veel opmerkingen wordt verder kritiek geleverd op Avri, die het aanbieden van restafval duurder wil maken. Veel mensen denken dat dat het probleem verergert.

TipBommelerwaard.nl stuurt maandelijks per mail vragen naar panelleden die wonen of werken in de Bommelerwaard. Nieuwe deelnemers kunnen zich melden via de website.


Janneke Boogaard