Afbeelding
Foto:

Eerste panelavond was 'constructief'

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel kijkt tevreden terug op de eerste 'constructieve avond' van het breed maatschappelijk panel, dat praatte over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Wethouder Gijs van Leeuwen is 'bijzonder blij' met wat 'is opgehaald'. "Ik heb veel mooie en goede ideeën gehoord", zegt hij. "De samenstelling van het panel zorgde voor een brede kijk op de thema's. De constructieve houding van alle deelnemers leidde tot begrip voor elkaars standpunten, uitgangspunten én uitdagingen. Dat is heel waardevol. Iedereen beseft dat er wat moet gebeuren. De avond heeft het fundament gelegd waarop we voort kunnen bouwen, met elkaar in gesprek kunnen blijven en aan oplossingen kunnen werken."

De uitkomsten van de avond gebruikt de gemeente ook voor het opzetten van de enquête. Die zet de gemeente naar verwachting in september uit. Voor de gemeente staan daarnaast gesprekken met arbeidsmigranten op de planning.

De deelnemers aan de panelavond hebben besloten dat het panel in deze vorm doorgaat. Ze gaven daarbij aan dat zij bij de volgende bijeenkomst ook graag arbeidsmigranten als deelnemer aan het panel zien. De gemeente kijkt of dit haalbaar is. De volgende avond is halverwege september. Dan bekijken de deelnemers wat per thema opgehaald is en maken ze een verdiepingsslag.

Aan het panel nemen zo'n 55 mensen deel. Zij vertegenwoordigen onder andere uitzendorganisaties, huisvesters, werkgevers, woningcorporaties, dorps- en wijkraden, welzijnsorganisaties en bewoners.

Het panel boog zich samen over de vraag: Hoe zorgen we dat bij het huisvesten van de arbeidsmigranten zowel de leefbaarheid voor de inwoners als de leefbaarheid voor de arbeidsmigrant gewaarborgd is en blijft? En wat vraagt dit van het gemeentelijk beleid? Het panel praatte hierover aan de hand van vier thema's: Omvang en locatie huisvesting arbeidsmigranten; Voorzieningen; Vormgeving: verschijningsvorm bebouwing en sociaal-maatschappelijke gevolgen.

Aangepast beleid

Nadat de panelavonden hebben plaatsgevonden en de uitkomsten van de enquête bekend zijn, past de gemeente het beleid aan. De gemeente baseert het beleid op de input van het panel en de uitkomsten van de enquête. Het concept komt ter inzage te liggen, waarna iedereen kan reageren op het aangepaste beleid. De gemeente bekijkt of de eventuele reacties leiden tot wijzigingen in de definitieve aanpassing van het beleid.

Daarna buigt de gemeenteraad zich over de aanpassingen.