Afbeelding
Foto: André Bijl

Blijdschap over besluit Watergeul

varik/heesselt • Waalzinnig is heel blij met het bericht over het overleg tussen Kamerleden en minister waaruit blijkt dat geen enkel Kamerlid bezwaar schijnt te maken tegen het besluit van de minister om géén Hoogwatergeul aan te leggen in Varik/Heesselt.

Dat meldde bestuurslid Ernest Cartigny van Vereniging Waalzinnig vrijdagavond in een e-mail met als kop 'De flessen gaan open in Varik en Heesselt'. Donderdag had de commissie I&W met de minister overleg over onder andere de Hoogwatergeul Varik Heesselt, die volgen Cartigny 'uitgebreid aan bod is geweest'. Een week daarvoor had de minister al haar eigen voorkeur kenbaar gemaakt in een brief aan deze commissie, zij nam het advies van de Stuurgroep Varik Heesselt over.

"We kunnen dus wel stellen dat de kans op een hoogwatergeul de komende 32 jaar (zover lopen de plannen) zeer minimaal is", aldus een blije vereniging. "Enige minpunt is dat op dit moment de Barro (ruimtelijke reservering van het mogelijke tracé van de geul) in stand blijft", aldus Cartigny. "Dit zou voor grote plannen (denk aan een nieuwbouwwijk, grote nieuwe stallen en dergelijke) een probleem kunnen zijn. De minister zal een onderzoek opstarten met de regionale en plaatselijke overheid om te bezien hoe de negatieve gevolgen zo klein mogelijk gemaakt kunnen worden. Dit onderzoek moet medio volgend jaar klaar zijn mogelijk dat dan de Barro vervalt."