• Wim Bijkerk en Lotty Steenhuizen in de ruimte van de Voedselbank in Pand 9.
• Wim Bijkerk en Lotty Steenhuizen in de ruimte van de Voedselbank in Pand 9. Foto: Janneke Boogaard

Lotty Steenhuizen draagt functie over aan Wim Bijkerk

Voorzitterswissel bij de Voedselbank

bommelerwaard • Vier pakketten en twintig vrijwilligers. Zo lagen de verhoudingen toen Lotty Steenhuizen in 2010 betrokken raakte bij de net gestarte Voedselbank Bommelerwaard. Nu gaan er wekelijks ruim honderd pakketten de deur uit en werken er zestig vrijwillige krachten.

Wim Bijkerk was onder de indruk van deze goed geoliede machine bij zijn eerste kennismaking. "Natuurlijk wist ik van het bestaan van de voedselbank. Het leek me een mooi doel om me voor in te zetten, vooral vanwege de functie van armoedebestrijding. En daarnaast vanwege het terugdringen van voedselverspilling", zegt Bijkerk.

Hij vervolgt: "Dus toen ik in de krant las dat er een nieuwe voorzitter gezocht werd, heb ik contact opgenomen. Dat er zoveel bij kwam kijken, wist ik niet. Voedselveiligheid, privacy, certificering, rekening houden met geloofsovertuiging en allergieën; het is echt niet zomaar even wat producten in een paar kratjes doen."

Bijkerk is in december 2016 in Zaltbommel komen wonen en ziet het voorzitterschap ook als een mooie manier om actief te zijn in de lokale gemeenschap. "Anders slaap ik hier alleen maar", merkt hij droog op. "Ik zal het wel wat anders aanpakken dan Lotty, want ik kan er minder uren in stoppen dan zij. De belangrijkste taak van het bestuur is zorgen dat het op 'de werkvloer' allemaal goed loopt."

Daarom hebben alle bestuursleden ook een taak op die werkvloer. "Ik coördineer de screeners en de schoonmaakploeg, dat blijf ik ook doen nu ik geen voorzitter meer ben", zegt Steenhuizen. "Maar ik ben niet langer het gezicht naar buiten. Na vijf jaar voorzitter is het goed om die taak over te dragen aan iemand met een frisse blik."

Ze draagt een gezonde organisatie over. "Zowel qua vrijwilligers als qua beschikbare producten gaat het goed."

Regelmatig voeren anderen actie voor de Voedselbank. Afgelopen weekend nog op het festival Rosrock: één van de deelnemende bands, Ferocious Dogs, organiseert al jaren op hun eigen concerten een fooddrop. Op Rosrock konden bezoekers een meegebracht artikel voor kans- en daklozen afgeven. Ook waren er via de Voedselbank kaartjes beschikbaar gesteld voor mensen die het niet breed hebben. "Er kloppen vaker organisaties bij ons aan om onze doelgroep te benaderen, omdat ze weten dat mensen hier eerst gescreend worden. Dat zijn mooie samenwerkingen", vindt Steenhuizen. Een andere positieve trend is dat mensen zich minder schamen om bij de Voedselbank aan te kloppen. Bijkerk: "De eerste keer is het wel een drempel, maar daarna is het ophalen van de pakketten voor de meesten zelfs een gezellig koffiemomentje. Dat is een goede ontwikkeling. Tenslotte kan het iedereen gebeuren dat het tegenzit in het leven en je bent aangewezen op de Voedselbank."


Janneke Boogaard