Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Avri aan de slag met ondergrondse containers

regio • Avri is gestart met de voorbereidingen voor het plaatsen van ondergrondse containers in de deelnemende gemeenten.

Het is de bedoeling dat de meeste inwoners van het Rivierengebied vanaf 2019 hun restafval in een vuilniszakje zelf naar een ondergrondse container brengen. Papier, plastic en groen afval worden nog wel aan huis opgehaald. In de buitengebieden blijven de grijze containers voor restafval wel bestaan.

Over de tarieven heeft het algemeen bestuur van Avri heeft nog geen definitief besluit genomen. Vorige week donderdag is wel de begroting voor 2019 vastgesteld. Het basistarief zal voor een gemiddeld huishouden waarschijnlijk 204 euro worden, maar daarnaast moet iedereen betalen per afgevoerde container of vuilniszak. Dat zou mogelijk drie keer duurder gaan worden dan nu het geval is. Op verzoek van een aantal gemeenten wordt de verdeling over het basis- en het variabele tarief later dit jaar opnieuw overwogen.

De gemeenten vinden het bij het vaststellen van de tarieven vooral belangrijk dat scheiden lonend blijft voor de inwoners, en dat er oplossingen komen voor de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal en blik.

Verschillende gemeenten spraken hun zorg uit over de haalbaarheid van de planning voor de invoering van het nieuwe inzamelbeleid. Ook hebben ze in de vergadering van vorige week aangegeven dat het 'wenselijk is om de communicatie naar inwoners over het nieuwe beleid te intensiveren om meer draagvlak te creëren; . Avri geeft aan dat de planning inderdaad strak is, maar dat de uitvoering op koers ligt.

Ondertussen is Avri gestart met de voorbereidingen voor het plaatsen van ondergrondse containers in de betrokken gemeenten. Voor Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn al plattegronden te zien op de website www.afvalscheidenheelgewoon.nl zodat inwoners kunnen zien waar de voor hun dichtstbijzijnde container geplaatst gaat worden. Deze week organiseert Avri inloopavonden voor deze drie gemeenten. De overige gemeente volgen later.