Dompel je onder in Japanse sferen

zaltbommel • Tijdens de Bommelse Kunstroute exposeren vijf kunstenaars in Pand 9 in hun atelier.

Dit jaar hebben Anna van der Horst, Sonja de Jongh, Peter Venrooy, Annita Smit en Leontien Vossen zich voor hun werk laten inspireren door Japanse sferen.

Zo is er naast o.a. intrigerende papier- en sumi-e kunst, een expositie van bonsaibomen te zien. Haiku-dichter Bert van den Berg heeft zich laten inspireren door de kunstwerken en daar korte gedichten bij gemaakt. Ook staan er moderne tokonoma's (een tokonoma is traditioneel een alkoof in een Japanse ontvangstkamer waar siervoorwerpen worden getoond). Boekbindster Yvonne de Graaff laat voorbeelden zien van een Japanse bindtechniek en geeft demonstraties. Op het plein voor het gebouw wordt een grote vlieger opgelaten, in Japan een symbool van geluk en voorspoed.

Door de aankleding ademt een deel van het gebouw een Japanse sfeer. Voor de liefhebber is er sake; Japanse rijstwijn. Kortom, een bezoek aan Pand 9 wordt een ware Oosterse beleving.

De Bommelse Kunstroute is afgelopen weekend van start gegaan en vindt ook komend weekend, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli weer plaats. Naast de ateliers in Pand 9 zijn ook verschillende ateliers in de binnenstad van Zaltbommel geopend. Het informatiepunt bevindt zich dit jaar in kunsthuis Markt Twee, het historische pand op de hoek van de Markt en de Waterstraat.

Tekenschool

Dit jaar doet ook Tekenschool Bommelerwaard als gast in Markt Twee. De kinderen exposeren een zelfgemaakte planetenstelsel van prachtig geglazuurd keramiek en een kleine selectie van ander werk zoals grafiek, schilderijen en tekeningen.