• De Tijningenplas wordt niet zo intensief gebruikt als zwemwater.
• De Tijningenplas wordt niet zo intensief gebruikt als zwemwater. Foto: Janneke Boogaard

Herinrichting Tijningenplas van start

zaltbommel • De gemeente start in gemeente met de grondwerkzaamheden voor de herinrichting van het gebied rond de Tijningenplas.

Het groen wordt drastisch gesnoeid, er komen twee strandjes, trimtoestellen en een nieuwe steiger. Ook komt er een beachvolleyveld en een trekvlot. Door de opknapbeurt wijst de provincie de plas (bij voldoende waterkwaliteit) waarschijnlijk in 2020 aan als 'officieel buitenzwemwater'. Honden mogen na de opknapbeurt niet meer loslopen rond de plas en vanwege de waterkwaliteit ook niet meer zwemmen. Maar ze kunnen zich wel uitleven op een groot speciaal ingericht hondenveld. "Daar komen onder andere speeltoestellen voor honden", licht wethouder Willem Posthouwer toe. "Het hondenterrein wordt zo ingericht dat puppy's en oudere honden elkaar niet hoeven tegenkomen."

Dagcentrum De Harmonika richt een theetuin in, met een terras. Een toiletvoorziening komt er voorlopig niet. De plannen voor de herinrichting zijn gemaakt in nauwe samenwerking met omwonenden. "Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie", vindt wethouder Posthouwer.

Na de inrichting gaat de gemeente twee jaar lang extra handhaven in het gebied om jeugdoverlast, zwerfafval en loslopende honden tegen te gaan. Voor het project is 450.000 euro beschikbaar. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het onderhoud.