• Een bat-detector helpt de vleermuizen te detecteren.
• Een bat-detector helpt de vleermuizen te detecteren. Foto: aangeleverd

Strijd op de stadswallen

zaltbommel • Strijd op de Zaltbommelse historische verdedigingswallen is er nog elke dag. Of liever gezegd: elke nacht. Die tussen vleermuizen en insecten.

Zo'n honderd vleermuizen verplaatsen zich rond elke zonsondergang van de binnenstad naar het park om daar elke nacht bijna de helft van hun gewicht te eten aan insecten. Vier of vijf soorten scheren elke nacht over de toppen van de oude bomen. Met hun ongeëvenaard detectiesysteem weten ze vliegende insecten tot op de millimeter te lokaliseren en aan hun menu toe te voegen. Een fascinerend fenomeen. Elke avond en elke nacht.

Ecologen van Blom Ecologie uit Waardenburg verzorgden op de langste dag van het jaar een excursie door het park voor ongeveer veertig belangstellenden. Ze maken van de gelegenheid gebruik om ook wat fabeltjes uit de wereld te helpen. Vleermuizen gaan niet in je haar zitten en grijpen zich niet op de meest onverwachte momenten aan je vast. Wel wijken ze door hun subtiele en razendsnel werkende sonarsysteem soms pas op het laatste moment voor de mens. "Gewoon blijven staan en niet wegduiken", is het even eenvoudige als overzichtelijke advies van de ecologen. Hun boodschap: zuinig zijn op de beestjes en hun verhouding met het park; ze eten grote hoeveelheden insecten die wij – mensen – als lastig en vervelend ervaren.

Het is even wachten op de schichtige voorstelling, maar er is beloning voor het geduld. Vleermuizen flitsen over de boomtoppen, de bat-detectors produceren voortdurend de opgewonden geluiden van achtervolgingen en veroveringen. De begeleiders van de excursie hebben een 'bat-detector' bij zich. Een kastje met de verhoudingen van een fors mobieltje. Het vangt voor de mens onhoorbare geluiden van de vleermuis op en vormt die vervolgens om tot een waarneembare frequentie. Het zijn soms bijzondere composities die uit de bat-detector voortkomen. Razendsnelle salvo's die nauwkeurig de positie van eens nietsvermoedend vliegje bepalen. Maar soms ook wegstervende tonen die duiden op een mislukte achtervolging.


De gemeente Zaltbommel wil in het najaar weer dergelijke wandelingen organiseren om mensen voor te lichten over alle facetten van het park.