Afbeelding
Foto:

De A2 ontlasten kan regio kansen bieden

regio • Donderdag worden in de Brabanthallen in Den Bosch de mogelijke toekomstscenario's voor betere doorstroming van de A2 tussen knooppunt Deil en 's-Hertogenbosch gepresenteerd. Wethouder Jan-Hein de Vreede ziet kansen voor het opwaarderen van lokale wegen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de besturen van Regio Rivierenland en de gemeente 's-Hertogenbosch hebben twee weken geleden de 'startbeslissing' ondertekend. Die behelst een pakket maatregelen voor de korte en langere termijn.

Eén van de mogelijke maatregelen trok deze week meteen de aandacht in de regio: het 'afkoppelen' van de Bommelerwaard van de A2. Als regionaal verkeer andere wegen dan de snelweg gebruikt, scheelt dat in de files. Peter van Boxtel van CDA Maasdriel maakt zich zorgen over de nu toch al drukke N322 en de zo kwetsbare Sluis St. Andries bij Heerewaarden.

Gilco Grandia van ChristenUnie Zaltbommel vindt dat loskoppeling 'desastreuze gevolgen heeft voor de bereikbaarheid en dat dit onbespreekbaar en dus onacceptabel is. Zeker ook gelet op de vestiging van grote bedrijven in de gemeente.'

De Maasdrielse wethouder Jan-Hein de Vreede ziet ook een andere kant: "Deze maatregel zou kansen bieden om de lokale infrastructuur te versterken." Als deze oplossing gekozen zou worden, zit daar een pot geld aan vast.

Voorlopig gebeurt er nog helemaal niets zichtbaars. "Het komende jaar worden de zoekrichtingen verder uitgewerkt. Daarna worden er waarschijnlijk drie of vier voorkeursmaatregelen gekozen. Onderzoek daarnaar duurt vervolgens weer een jaar", meldt De Vreede. Hij is de gestopte Zaltbommelse wethouder Han Looijen opgevolgd als contactpersoon binnen de Regio Rivierenland voor dit grote project. Samen met de provincies Noord-Brabant en Gelderland, de gemeente Den Bosch, het ministerie en Rijkswaterstaat bemenst hij de stuurgroep. "De regio heeft dus een duidelijke stem in de plannen."

De startbijeenkomst in de Brabanthallen op donderdag 28 juni van 19:00-21:00 uur is voor iedereen toegankelijk.