Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Besluit over tarieven afval mogelijk pas later dit jaar

Onderzoek naar drie campings

maasdriel • Drie campings in Maasdriel worden vooral gebruikt als toevluchtsoord voor wie geen huis heeft. De gemeente laat na de zomer onderzoeken of het realistisch is dat ze hun oorspronkelijke recreatieve functie terugkrijgen.

Het gaat om de watersportcampings Maaszicht in Kerkdriel - momenteel te koop voor bijna 1,9 miljoen euro -, Camping Heerewaarden en bij de jachthaven in Ammerzoden. Veel 'gasten' zijn arbeidsmigranten, werklozen of gescheiden mensen. In 2015 bleek er zelfs een crimineel te zijn ondergedoken op de camping in Maasdriel, die daar vervolgens werd neergeschoten. De vierde camping die Maasdriel rijk is, boerderijcamping De Spijken, wordt buiten beschouwing gelaten omdat daar de problemen niet spelen. "De vitaliteitsscans worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, maar wel zoveel mogelijk in samenspraak met eigenaren en de omgeving", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.
De gemeente houdt controles en kunnen er boetes worden uitgedeeld als regels worden overtreden. "Handhaven heeft als doel de oorspronkelijke toeristische functie van de campings te herstellen. Maar als nu blijkt dat dat niet haalbaar is, kunnen we beter een andere weg inslaan. Door de scans weten we straks beter waar we over praten."


Avri besluit later over hoogte tarieven

rivierenland • Het besluit over de hoogte van de tarieven voor het ophalen van afval moet niet al worden genomen in de vergadering van donderdag 28 juni, maar pas later dit jaar. Dat adviseert het Dagelijks Bestuur van de Avri aan het Algemeen Bestuur. Op de agenda van het Algemeen Bestuur (AB)van Avri op 28 juni staat de Avri-begroting 2019. Het AB bestaat uit de wethouders van de gemeenten, die gebruik maken van de Avri. In veel gemeenteraden is flinke discussie ontstaan over de verhoging van de tarieven voor het legen van de containers. "Een aantal gemeenten vraagt in hun zienswijzen om de hoogte van de tarieven", laat Avri donderdagavond weten. "Deze zienswijzen vloeien onder meer voort uit de maatschappelijke onrust die is ontstaan over de tarieven."