Afbeelding
Foto:

Maasdriel draait weer aan subsidieknoppen

maasdriel • Als het aan wethouder Erik van Hoften ligt, worden de subsidiegelden vanaf 2019 anders verdeeld over de verenigingen en stichtingen. De wethouder bespreekt deze week een voorstel met de clubs.

De subsidieregeling van Maasdriel was lange tijd niet transparant, waardoor niet zeker was dat het geld eerlijk werd verdeeld. Ook wilde de gemeente niet langer zomaar geld geven aan clubs, maar alleen als die openbare activiteiten organiseren. De politiek boog zich daar al meerdere keren over.

Dat resulteerde in vijf subsidieregelingen voor sociaal-culturele activiteiten; jeugd- en jongerenwerk, volksfeesten, sport, muziek en ouderenwerk. Maar dat pakte anders uit dan gewenst: sommige organisaties gingen er fors op vooruit, andere kregen juist veel minder. Bovendien bleef er veel geld onbenut.

Daarom wil Van Hoften de afgesproken evaluatie benutten om 'aan knoppen te draaien'. "Ik wil naar een betere verdeling van het beschikbare subsidiegeld zodat de verenigingen en stichtingen er zoveel mogelijk baat van hebben. Het potje geld kan beter verdeeld worden." Hij denkt er bijvoorbeeld over om clubs die veel geld kwijt zijn aan zaalhuur meer subsidie te geven. Volgens de wethouder kan dat zonder dat de gewenste transparantie in gevaar komt.

Voorstellen van clubs

Deze week zijn er twee bijeenkomsten met verenigingen en stichtingen. Zij hebben zelf ook voorstellen ingediend voor aanpassing van de regels. Ook daarna kunnen clubs die moeite hebben met de nieuwe regelingen terecht bij Van Hoften. "Ik wil ze graag helpen bij het nadenken over hun begroting", aldus wethouder Van Hoften.

Het plan dat nu met de clubs wordt besproken, moet daarna door het college van burgemeester en wethouders worden goedgekeurd. Vervolgens bespreekt de politiek het na de zomervakantie. Daar is haast bij, want de nieuwe aanvraagformulieren voor subsidie moeten op tijd klaar zijn: aanvragen voor 2019 moeten voor 1 oktober worden ingediend.


Janneke Boogaard