Gemeente scoort 'dikke onvoldoende'

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel scoort een dikke onvoldoende als het gaat om het beantwoorden van vragen van ondernemers. Dat blijkt uit een mysteryguest-onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

In dit onderzoek is bij 160 gemeenten gekeken hoe gemeenten vijftien ondernemersvragen per telefoon en vijf per e-mail beantwoorden. De vragen gingen bijvoorbeeld over vergunningen, ontheffingen of het wijzigen van bestemmingsplannen. Zaltbommel staat bijna onderaan de lijst in de resultaten. "Dat is een dikke onacceptabele onvoldoende", aldus Hein de Kort van het CDA. De Korte stelde het onderwerp donderdagavond aan de orde tijdens het vragenhalfuurtje in de gemeenteraad.

Gemiddeld krijgt het telefonische beantwoorden van vragen bij de 160 gemeenten een 7. Zaltbommel scoort hier bijna voldoende, met een 5,94. Maar bij de beantwoording van e-mails gaat het behoorlijk mis. De gemiddelde beoordeling is 6,5. Zaltbommel komt niet hoger uit dan 1,65.

Wethouder Kees Zondag antwoordde dat ook het college de resultaten van het onderzoek 'onacceptabel' vindt. "We werken al een tijd aan het verbeteren van de dienstverlening", lichtte hij donderdagavond toe. "Het op tijd reageren op telefoontjes en e-mails heeft onze permanente aandacht. Maar voor ons is de maat nu ook vol."