Afbeelding
Foto: 123RF.com - Ruud Morijn

Roep om neutrale informatie en een enquête voor inwoners

Herindeling verdeelt burgerpanel

bommelerwaard • De panelleden die een fusie tussen Zaltbommel en Maasdriel niet zien zitten, lijken feller dan de voorstanders. Tweederde van de tegenstanders is het 'zeer oneens' met een herindeling, eenderde 'oneens'. Dat geldt voor zowel de Zaltbommelse als de Maasdrielse panelleden. Bij de voorstanders zijn evenveel mensen het 'eens' als 'zeer eens' met een samenvoeging. Er komen iets meer voorstanders uit Maasdriel dan uit Zaltbommel.

Twee chauffeurs

Voorstanders van een fusie denken dat één gemeente Bommelerwaard beter opgewassen is tegen alle taken. "Het is toch van de gekke dat de ambtenaren van de twee gemeenten meer en meer samenwerken terwijl er twee besturen zijn. Een touringcar met twee sturen en twee chauffeurs maakt gegarandeerd brokken."

Tegenstanders noemen vaak het cultuurverschil tussen de inwoners als argument. "Bewoners van beide gemeenten kijken anders tegen zaken aan", schrijft iemand als toelichting. Ook vinden sommigen het gebied te groot worden.

Dorpsbewoner of wereldburger

Toch voelen behoorlijk wat mensen zich nu al 'Bommelerwaarder': een kwart van de respondenten, tegen 35 procent die zich inwoner van de gemeente Zaltbommel of Maasdriel voelen. Vijftien procent voelt vooral een band met de geboorte- of woonplaats en tien procent denkt breder: zij noemen zich 'Nederlander', 'wereldburger' of 'mens'.

Ruim een kwart van degenen die de vragen beantwoordden, maakt het niet uit of weet niet wat beter is. Driekwart pleit voor een enquête, of liever nog een referendum, zodat inwoners echt een stem hebben in de beslissing. Ruim twintig procent zou discussieavonden voor inwoners over het thema nuttig vinden.

Daarbij wordt wel vaak opgemerkt dat er eerst duidelijke, neutrale informatie over de voor- en nadelen verstrekt moet worden. "Geen Brexit-scenario, waarbij we geen idee hebben waar we over stemmen." En: "Het lijkt nu meer op een politiek steekspel van ingewijden met verschillende ideeën. Inwoners, zoals ik, zijn nog niet goed geïnformeerd."

Overigens zijn er ook panelleden die denken dat noch de politiek noch de inwoners veel invloed hebben en dat een herindeling van bovenaf opgelegd zal worden.

Burgerpanel TipBommelerwaard.nl is een initiatief van Toponderzoek samen met Het Kontakt. Deelnemers krijgen ongeveer acht keer per jaar een e-mail met vragen over actuele, lokale onderwerpen. Iedere volwassene die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich inschrijven.


Janneke Boogaard