Opening Recreatieterrein Ketelsteeg onder winterse omstandigheden
Opening Recreatieterrein Ketelsteeg onder winterse omstandigheden Foto: Lya Cattel

Buwalda wordt opnieuw wethouder

zaltbommel • Simon Buwalda wordt wethouder voor het CDA in Culemborg. Burgemeester Peter Rehwinkel maakte het nieuws donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering in Zaltbommel. Het leverde een luid applaus op in de raadszaal. Op dit moment maakt de Bommelse oud-wethouder Buwalda deel uit van de gemeenteraad, omdat het CDA sinds de gemeenteraadsverkiezingen niet meer meedoet met de coalitie. Afgelopen week werd bekend dat Buwalda door het CDA in Culemborg naar voren was geschoven als kandidaat-wethouder. De drie andere wethouders komen van D66, GroenLinks en Culemborg van Nu.


Gemeente gaat MTB-club helpen

zaltbommel • Het mountainbikeparcours aan de Ketelsteeg is gesloten, omdat er teveel distels groeien. Wethouder Adrie Bragt wil stichting MTB-Bommelerwaard te hulp schieten. "Gemeente en stichting MTB-Bommelerwaard willen de veiligheid van de gebruikers garanderen en daarom is besloten het parcours voorlopig te sluiten", meldt MTB-Bommelerwaard op facebook.

Een artikel in het Brabants Dagblad over de 'onkruidexplosie' was voor Hein de Kort van het CDA donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aanleiding om er vragen over te stellen aan de wethouder. "Het parcours is aangelegd met onbewerkte grond, die vol zit met zaden", legde De Kort uit. "Daarin zit ook pioniersonkruid, zoals de akkerdistel. Dat moet je vooral in het eerste jaar goed bestrijden."

Bij de opening van de baan is afgesproken dat de stichting zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud. "Maar die beheerstaak is niet eerlijk", vindt De Kort. Hij vindt dat de gemeente in het eerste jaar moet helpen, zodat het later voor de stichting beheersbaar wordt en blijft. "Er is haast bij", waarschuwde hij. "Het terrein moet vóór 1 juli goed gemaaid worden, nu de wortels van de distels nog zwak zijn. Daarna moeten we in het najaar nog een keer hulp bieden." De baan is geopend in maart van dit jaar. Stichting MTB-Bommelerwaard heeft afgesproken om zelf het onderhoud te doen. De stichting roept regelmatig gebruikers van de baan en andere vrijwilligers op om een handje te komen helpen. Maar vorige week zaterdag viel de opkomst enorm tegen. Slecht vijf mensen kwamen opdagen om de distels, die soms al anderhalve meter hoog zijn, te ruimen.

Wethouder Adrie Bragt herkent de problemen. "Wij willen helpen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de vereniging", zei hij. "Veiligheid is onze hoogste prioriteit. We gaan zeker meedenken en meehelpen."

Britta Alink