'Windmolens horen niet in dit gebied'

zaltbommel • "Wij zijn niet tegen windturbines, maar ze horen niet in dit gebied in de Bommelerwaard." Dat zei wethouder Peter de Vries van de gemeente Maasdriel maandagavond tijdens een hoorzitting van Provinciale Staten.

De leden van de commissie Economie, Energie en Milieu waren naar Zaltbommel afgereisd om zelf een kijkje in het gebied te nemen. Daarna volgde de hoorzitting waar zeven insprekers hun zegje deden. Wethouder De Vries trapte af. Hij benadrukte de 'kleinschaligheid' van de Bommelerwaard. "Dit gebied verdient het om met zorg behandeld te worden", zei hij. "Het is nu al overbelast met het geluid van de A2 en de spoorlijn en die overlast zal alleen maar toenemen." Hij riep de leden van de commissie op om 'te kiezen voor behoud van de ruimtelijke kwaliteit'.

Ook diverse omwonenden maakten van de gelegenheid gebruik om in te spreken. Cecile Plieger ziet niets in de plannen. "De molens worden 2,5 keer hoger dan de toren van Zaltbommel", rekende zij de commissieleden voor. "Wij krijgen straks te maken met zoevende, zwiepende wieken van zestig meter lang. Dat is angstaanjagend. We hebben hier al zoveel geluidsoverlast van de A2, het spoor en de laagvliegoefeningen van defensie. Laat uw hart spreken." Volgens directeur Eelco Bots van de WindUnie, die insprak namens de initiatiefnemers voor het Windpark Bommelerwaard A2, is de locatie wel degelijk geschikt voor de plaatsing van de drie windmolens. Hij benadrukte dat de omwonenden mee gaan profiteren van de opbrengsten in de vorm van een gebiedsfonds voor maatschappelijke projecten. Ook kunnen geïnteresseerde Bommelerwaarders mede-eigenaar worden van één van de drie molens.

De commissie EMM bespreekt de plannen met Gedeputeerde Staten op woensdag 13 juni vanaf 13:30 uur. Provinciale Staten besluiten op 4 juli over het inpassingsplan. De vergaderingen zijn live te beluisteren via www.gelderland.nl/statenlive

Een uitgebreid verslag van de hoorzitting van afgelopen maandag staat op: www.hetkontakt.nl

Britta Alink