Kasper (3) heeft diabetes

hedel • Kasper Kreemers heeft diabetes Type 1. Met zijn familie zamelt hij geld in voor onderzoek, onder andere via de JDRF Walk op 16 juni.

In 2017, toen Kasper 2 jaar oud was, was hij vaak en lang ziek. Een van de symptomen die Kasper vertoonde werd al snel herkend: heel erg veel drinken. Een bloedonderzoek wees uit waar de familie al bang voor was en al snel volgde de diagnose: Type 1 Diabetes. Op 5 mei 2017 werd Kasper samen met zijn moeder opgenomen in het ziekenhuis om alles te leren over Type 1 Diabetes.

Type 1 Diabetes is een chronische auto-immuunziekte waarbij de bètacellen in de alvleesklier niet langer insuline produceren. Hierdoor moeten mensen met Type 1 zelf insuline toedienen door middel van een insulinepen of -pomp en met behulp daarvan zelf hun bloedglucosespiegel reguleren. Type 1 komt niet vanwege een ongezonde leefstijl of te veel snoepen, en ontstaat meestal op hele jonge leeftijd.

Sinds de diagnose staat het leven van de familie Kreemers op zijn kop. "Het is alsof we een derde kind hebben", legt Jolanda, de moeder van Kasper uit. "Je moet constant nadenken over wat je eet, wanneer je eet, wat je daarna of daarvoor gaat doen. Slapeloze nachten zijn eerder regel dan uitzondering." Kasper zelf vindt het vooral vervelend dat hij zich vaak niet fijn voelt, als hij een te lage of te hoge bloedglucosewaarde heeft. Ook is hij 's nachts vaak wakker en vindt hij het stom dat hij nooit zomaar iets lekkers kan eten. Maar, met een hypo mag dat wel, dus af en toe zegt Kasper tegen zijn moeder dat hij een hypo heeft zodat hij iets mag snoepen.

Jolanda is blij dat de familie zoveel steun krijgt van de omgeving, en dat ook hun werkgevers erg flexibel zijn als het aankomt op de zorg voor Kasper. Maar is er ook veel onbegrip.

Op 16 juni doet de familie Kreemers mee met de JDRF Walk: een evenement om geld op te halen voor onderzoek naar Type 1 Diabetes. "Type 1 is redelijk onbekend bij het grote publiek en dat moet anders. Ook willen we ons steentje bijdragen voor onderzoek", vertelt Jolanda. "Kasper heeft nog een heel leven voor zich. Door onderzoek kunnen betere behandelmethoden worden ontwikkeld waardoor we hopelijk complicaties kunnen voorkomen, maar die ook kunnen zorgen voor minder prikmomenten en goede waardes", vertelt Jolanda.


q www.jdrfwalk.nl/team/team-kasper