Afbeelding
Foto:

West Betuwe gaat meer zelf doen

west betuwe • De toekomstige gemeente West Betuwe gaat het beheer van de openbare ruimte en vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van bouwen en strijdig gebruik zelf uitvoeren.

Dit betekent dat er taken teruggehaald worden bij de Avri en de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Deze keuzes passen in de visie van de fusiegemeente om taken die inwoners en bedrijven direct raken, zelf te organiseren. Zo kan de gemeente snel en flexibel inspelen op onverwachte situaties en naar eigen inzicht de beste oplossing kiezen.

De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente West Betuwe. De taken met betrekking tot beheer openbare ruimte en bouwregelgeving worden op dit moment door de drie gemeenten op verschillende manieren georganiseerd.

Nu is bekeken hoe deze taken het beste geharmoniseerd kunnen worden. Hierbij zijn voor alle taken drie mogelijkheden bekeken: zelf doen, uitbesteden of een deel zelf en een deel laten doen. Deze scenario's zijn onderzocht door een onderzoeksbureau.

Daarnaast zijn de zienswijze van het West Betuwe Beraad, het advies van de bijzondere ondernemingsraad en gesprekken met de betrokken partijen meegewogen.