Gauw naar Conny van der Wende

zaltbommel • In het museumcafé van het Stadskasteel aan de Nonnenstraat is nog tot en met zondag 17 juni het werk te zien van Conny van der Wende. Zij is mixed media artist en maakt vooral mozaïeken in combinatie met andere materialen. Het museumcafé is gratis toegankelijk. Een bezoek aan deze expositie is mooi te combineren met een bezoek aan het stadskasteel (daar geldt wel een toegangsprijs). Geopend van dinsdag tot en met zondag van 13:30-17:00 uur.

q www.stadsksasteel.nl


Libellencursus voor beginners

tiel • De Vlinderstichting biedt gratis libellencursussen aan in Gelderland om beginners te leren hoe libellen te determineren. Na afloop van de cursus weten de deelnemers hoe libellen leven en wat ze nodig hebben, welke groepen libellen er zijn en hoe die van elkaar te onderscheiden zijn, en waar en hoe je libellen moet zoeken. De cursussen bestaan uit een theorie-avond en een excursie (beide delen duren ongeveer twee uur). Iedereen is van harte welkom voor één of beide onderdelen; opgeven kan via de website. De theorieavond in Tiel is op dinsdag 26 juni en de excursie op zaterdag 30 juni.

q vlinderstichting.nl


Onderhoud dijken

regio • Vanaf 18 juni controleert Waterschap Rivierenland of de particuliere percelen aan de dijk gemaaid zijn. Doel van het maaien is het behoud van een sterke grasmat op de dijk. Die draagt eraan bij dat de dijk goed bestand is tegen hoog water. Ook is het controleren van de dijk op schades beter mogelijk als deze gemaaid is. Als het onderhoud niet op tijd in orde is, voert het waterschap het alsnog uit, op kosten van de betreffende eigenaar.


Ingezonden brief: 'Avri naar de beurs?'

De Avri maakt winst en verhoogt haar tarieven met 265%. Avri beweert in haar jaarrekening 2017 dat risico's zijn afgenomen, de post risicodekking wordt verhoogd van 1,1 miljoen in 2016 naar 3,2 miljoen in 2019. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het ophalen van huishoudelijk afval. Door een artikel in NRC 2 april 2018 over afvalbedrijf Attero (= dochter van Eneco), concludeer ik de dat Avri wordt klaargemaakt voor investeerders. De tarieven zijn meer dan kostendekkend en de aanwezige energiebronnen leveren extra winst in de toekomst. Door tariefsverhoging mensen dwingen om minder afval in te leveren is vreemd, burgers produceren geen afval, zij leveren in wat hen ongevraagd wordt geleverd. Het zal ontwijkgedrag bevorderen, dus meer zwerfafval. Ouderen en hulpbehoevenden verder laten lopen naar containers levert extra werk voor verzorgende, dus hogere kosten WMO. De gemeenten West Maas en Waal en Tiel gaan niet akkoord met de uitbreiding c.q. plaatsing van ondergrondse containers. De Avri berekent het tarief in 2019 op 204 euro per huishouden per jaar. Laat BSR dit doorbelasten, dat vormt een besparing voor Avri op de jaarlijkse eindafrekening en voorkomt de ongewenste neveneffecten. N.B. De directeur ontving vijf procent salarisverhoging in 2017, kregen alle medewerkers die ook?

Frans Kruijshaar, Bruchem