Bommelse Kunstroute

zaltbommel • De Bommelse Kunstroute (BKR) vindt plaats in de weekends van 23 en 24 juni en 30 juni en 1 juli. Het centrale informatiepunt is dit jaar voor het eerst in Markt Twee, het recent geopende kunsthuis op de hoek van de Markt en de Waterstraat. Vrijdag 22 juni om 20:00 uur vindt daar de opening plaats, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Gedurende de route is hier een overzichtsexpositie van deelnemende BKR-leden te zien en een plattegrond van de route verkrijgbaar. De ateliers en expositieruimtes zijn alle dagen van 11:00 tot 17:30 uur geopend en op loopafstand van elkaar of bereikbaar met gratis kunsttaxi's. De 28 deelnemers ontvangen bezoekers in hun atelier of op een gezamenlijke locatie, zoals in Pand 9. Daar hebben de kunstenaars Japan als gezamenlijk thema. Bij Jan van der Meer op de Gamerschedijk tonen vijf mensen heel veel beelden. 'Blokken' van Joris Baudoin (zie interview hiernaast) zijn verspreid over diverse locaties te zien.

q bommelsekunstroute.nl


Presentatie tijdens wandeling

zaltbommel • Kunsthistoricus Roland Gieles presenteert op zaterdag 23 juni zijn onderzoek naar Francois de Virieu en de Zaltbommelse Stadswallen. Dat doet hij tijdens een eenmalige rondwandeling. Op deze dag is rondom de muziektent op het Lage Singelbolwerk een kleine expositie te zien over de restauratie van de stadswallen en verschijnt een wandelkaartje met routes en wetenswaardigheden over het restauratieproject.
Roland Gieles onderzocht onder meer de historische context, de politieke besluitvorming, de originele beplanting en het gedachtegoed van de ontwerper van het park op de stadswallen, Francois-Willem De Virieu. De Zaltbommelse Stadswallen zijn een Rijksmonument. De gemeente Zaltbommel gebruikte de resultaten van het onderzoek als basis voor het plan om het park weer de uitstraling te geven van het landschapspark dat De Virieu destijds voor ogen had. Afgelopen winter is gestart met de restauratie van het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk. Geleidelijk komen alle bolwerken aan de beurt. In de kleine expositie zijn panelen te zien, die het verhaal over de restauratie vertellen. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig voor een toelichting.
De wandeling op 23 juni start om 10:00 uur, 11:30 en 14:00 uur bij het Stadskasteel. De wandeling duurt ongeveer een uur en deelname is gratis. Per wandeling is maximaal plaats voor 12 personen, dus aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan bij TRIP: 0418-648774 of info@tripbommelerwaard.nl.

Op donderdag 21 juni organiseren de ecologen van ecologisch adviesbureau Blom een vleermuiswandeling. De wandeling begint om 21:30 uur bij de muziektent en duurt tot ongeveer 23:00 uur. Er is plaats voor veertig mensen, dus aanmelden is noodzakelijk en kan bij TRIP.


Omroep Gelderland vernieuwt app

regio • Gebruikers van de app van Omroep Gelderland kunnen voortaan aangeven uit welke regio's ze nieuwsberichten willen zien en notificaties willen krijgen. De berichten met regio-overstijgende nieuwswaarde blijven op de hoofdpagina van de app verschijnen. Naast het instellen van de regio, is het voortaan mogelijk om nieuwstips door te geven aan de redactie via WhatsApp.