Statushouders succesvol in techniek

kerkdriel • Vijf statushouders, waarvan twee uit Kerkdriel, doen het heel goed op de techniekopleiding bij Bouwmensen Rivierenland.

Door de vakkennis die ze al hebben, gaan ze sneller door het traject van twaalf weken heen. De eersten zijn na acht weken al bij een werkgever aan de slag gegaan. Leerlingbegeleider Harrie Staps: "De vakvaardigheid blijkt behoorlijk hoog. We passen ons groepsaanbod daarop aan en maken er nu meer individuele trajecten van."

Begin maart startten de eerste vijf zij-instroomers in de techniekopleiding. De mensen zijn aangedragen door Werkzaak. Bouwmensen Rivierengebied verzorgt de complete opleiding en doorstroom naar werkgevers. Het totale instroom traject duurt anderhalf jaar.

Harrie is positief verrast door de kwaliteiten van de statushouders. "Taal is wel een aandachtspunt", zegt hij. "We bieden extra taalles aan. Een vakdocent en een taaldocent van het ROC-Rivor verzorgen deze lessen samen zodat de mensen extra snel het jargon leren toe te passen. Verder is het goed om interesse te hebben in de achtergrond en het levensverhaal. Zo kwam ik erachter dat één van de mensen slecht slaapt als hij 's avonds geen contact met zijn familie in het thuisland kan hebben. Best logisch, want hij maakt zich dan zorgen. Als je dat weet, begrijp je beter waarom iemand wel eens een keertje door de wekker heen slaapt. Ik ben echt aangenaam verrast door de motivatie, inzet en vakvaardigheid. De mensen hebben een paar jaar noodgedwongen stilgezeten en zijn echt blij dat ze weer hun handen uit de mouwen kunnen steken, hun eigen geld kunnen verdienen." Werkgevers die de stap zetten om een statushouder in dienst te nemen, zijn achteraf altijd zeer tevreden.Het gaat om tegelzetters, stukadoors, timmermannen en metselaars.