• Het springkussen heeft een apart gedeelte om lekker te snoezelen.
• Het springkussen heeft een apart gedeelte om lekker te snoezelen. Foto: Wendy Leemburg

Speciaal springkussen • Wensstichting Shamajo heeft een aangepast springkussen ontwikkeld voor meervoudig gehandicapten. Vorige week werd het springkussen voor het eerst gebruikt tijdens de Shamajo-fair in Ermelo. Vooral het snoezelgedeelte viel zeer in de smaak.

Wensstichting SHAMAJO heeft, in samenwerking met Airquee Nederland, een uniek springkussen ontwikkeld voor meervoudig gehandicapten. Voorzitter Jan Kregting speelde al langere tijd met het idee om een dergelijk springkussen te ontwikkelen. Dit zou immers een ware toevoeging zijn aan de evenementen die SHAMAJO organiseert voor deze doelgroep.

Samen met directeur Sjef Heijnen van Airquee Nederland werd het idee verder uitgewerkt. Het resultaat is een enorm overdekt springkussen dat bestaat uit twee delen. Deze twee delen zijn apart gestabiliseerd waardoor aan de ene kant kan worden gesprongen, want daar is een springkussen natuurlijk voor bedoeld, en aan de andere kant heerlijk kan worden gesnoezeld. Snoezelen is een kalmerende activiteit voor mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De snoezelruimte is voorzien van gekleurde discolampen, muziek en luchtstromen. Bovendien kan het springkussen worden verwarmd. Via een afsluitbare zij-ingang kunnen de VIP's, zoals SHAMAJO meervoudig gehandicapten noemt, makkelijk in de snoezelruimte worden getild.

Jan Kregting vertelt: "In deze snoezelruimte worden de zintuigen geprikkeld waardoor meervoudig gehandicapten hun emoties en gevoelens kunnen uiten. Het creëert een sfeer van geborgenheid en veiligheid en zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van leven voor deze doelgroep. Doordat de VIP's zich kunnen ontspannen, draagt het bij aan een afname van onrust en agressie. Het gebruik van de speciale SHAMAJO-kleuren geel en paars én de aanwezigheid van onze mascottes Lofmie en Fielmie maken dat de snoezelruimte er herkenbaar uitziet en daardoor vertrouwen uitstraalt."

Op 30 en 31 mei jl. werd het unieke springkussen voor het eerst in gebruik genomen tijdens de SHAMAJO-Fair in Ermelo. Tijdens deze aangepaste kermis op het terrein van 's Heeren Loo konden de VIP's naar hartenlust springen en snoezelen. Eén VIP, die volgens zijn begeleider normaal gesproken nooit op een springkussen gaat, klom er direct op en ging heerlijk liggen snoezelen. "Als ik de lachende en genietende VIP's zie dan weet ik: dit is waarvoor we het doen." Aldus Jan Kregting.

Wensstichting SHAMAJO wil de volgende sponsoren bedanken voor hun bijdrage aan dit unieke concept: Stichting Marten & Dimitri, Elise Mathilde Fonds en Kringloopwinkel Spullewaard.

Wil je het springkussen ook komen bewonderen dan kan dat tijdens de SHAMAJO-Fair in Ede op 4 en 5 juli of tijdens de SHAMAJO-Fair in Rosmalen op 14 en 15 september. Meer informatie vind je op de website: www.shamajo.nl