• De varkens hebben alle vrijheid op het landje.
• De varkens hebben alle vrijheid op het landje. Foto: Janneke Boogaard

Biggen wroeten erop los in Rossum

rossum • Ze hadden een duwtje in de rug nodig, maar daarna begonnen ze meteen tevreden te wroeten tussen het hoge gras: de dertien varkens die zaterdag werden losgelaten aan de Doorningstraat in Rossum. Consumenten kunnen ze adopteren en uiteindelijk het vlees opeten.

De 'koeiendans', waarbij melkkoeien de vreemdste sprongen maken als ze in het voorjaar voor het eerst de wei in gaan, werkt bij varkens toch wat anders. Een beetje beduusd van het tochtje in de trailer verzetten ze in eerste instantie geen poot.

Maar eenmaal in het weitje doken ze gelijk met hun neuzen tussen het gras, tevreden knorrend. Alleen een gilletje hier en daar bij de eerste kennismaking met schrikdraad bracht daar verandering in.

Het idee om op een duurzame manier varkens te houden en mensen bewuster te maken van hun vleesconsumptie, is van Josse Haarhuis (21). Met Pig Me laat hij mensen hun eigen varken adopteren en een naam geven. Ze krijgen om de week een mail over het wel en wee van hun varken en mogen het komen voeren op vaste dagen.

Willem van der Zalm (25) uit Rossum is gecharmeerd van het idee, met name vanwege de duurzaamheid. "De varkens eten de afgekeurde appels van het fruitbedrijf van mijn vader en brokken van restproducten. Via een zonnepaneel wordt het schrikdraad gevoed en water opgepompt. En de hokken zijn op andere plekken opnieuw te gebruiken."

Pig Me past daarmee heel goed bij de plannen van Willem, die op hetzelfde landje duurzaam appels teelt.

Ook in de zelfplukboomgaard 't Straatje van Wouter van Teeffelen lopen sinds kort varkens van Pig Me.

Wie een varken wil adopteren en uiteindelijk vier kilo vlees in de diepvries wil hebben, kan kijken op pigme.nl of op Facebook. (Pigs of the future).