• De leerlingen met hun opdrachtgevers.
• De leerlingen met hun opdrachtgevers. Foto: Janneke Boogaard

'Wij weten uit ervaring dat fietsers snel de stoep pakken'

Project Cambium over Portage

zaltbommel • Donderdag presenteerden de leerlingen van het technasium op school de resultaten aan hun opdrachtgever: de wijkraad van De Waluwe. Ook de gemeente Zaltbommel was nauw betrokken bij het onderzoek en was vertegenwoordigd bij de presentatie.

De wijkraad maakt zich al langer zorgen over de veiligheid van met name schoolkinderen die naar de brede school aan het plein gaan. De zes leerlingen, die in 5 VWO zitten, werkten twee oplossingen uit: een 'minimale' variant die snel en goedkoop te realiseren is, en een 'ideale' voor de verdere toekomst. In beide gevallen stellen ze voor dat auto's nog maar op één plek het plein op en af kunnen: via de nieuwe toegangsweg bij de Pim en Pom-flats. De toegang bij de huisartsenpost gaat dicht voor auto's, zodat er geen sluipverkeer meer op het plein komt. Doorgaand verkeer kan namelijk gebruik maken van de nieuwe weg die de gemeente al heeft gepland door de huidige 'tuin' van het American Roadhouse.

Voor het plein zelf adviseren de scholieren eenrichtingsverkeer voor auto's. De doorsteek tussen de Pim en Pom-flats en de Portage zou alleen nog gebruikt moeten worden door voetgangers en fietsers. De overige doorgangen bij de bloembakken kunnen vervangen worden door extra parkeerplaatsen.

In de ideale variant is verder een fietspad opgenomen vanaf de Prinses Julianastraat, een plek waar de meeste fietsers nu over de stoep crossen. "Met hoge randen maken we het voor fietsers zo irritant mogelijk om toch de stoep te pakken, want wij weten uit ervaring dat ze dat snel doen", gaf één van de leerlingen ruiterlijk toe.

De vertegenwoordiger van de gemeente liet desgevraagd weten blij te zijn met de input. "Zij kijken vanuit hun eigen aandachtsveld als fietser. Ze hebben er goed over nagedacht." Of hun ideeën ook uitgevoerd worden, is niet duidelijk. "Er spelen meer belangen dan alleen de herinrichting van het plein."

De wijkraad is erg blij met het grondige rapport dat Sara Abadi, Jop Alofs, Anne Beekhof, Nynke van Birgelen, Nathan Hamers en Milan Renkens hebben opgesteld. Zelf zijn ze ook te spreken over het project voor het vak Onderzoek & Ontwerpen.

"We hebben er veel van geleerd, hier hebben we echt wat aan voor onze vervolgopleiding en ons latere werk", zegt Jop. Nynke voegt eraan toe: "Je moet wel gemotiveerd zijn om hieraan mee te doen, want je krijgt veel vrijheid. Daar moet je goed mee om kunnen gaan."

Voor volgend schooljaar zoekt het Cambium overigens nog opdrachtgevers voor soortgelijke projecten met een technische link. Andere voorbeelden zijn het ontwerpen van een bagagerekje voor boodschappentassen of het vergelijken van verschillende manieren om een huis te isoleren.


Janneke Boogaard