Pelgrimstochten voor de jeugd

bommelerwaard • Mientje van de Graaf en Henk Murraij willen met leerlingen van groep 8 en het eerste jaar van de middelbare scholen gaan pelgrimeren.

Ze hebben al jaren ervaring binnen de Kempen, waar het pelgrimeren voor de jeugd al lang op de kaart staat. Steeds meer basisscholen sluiten aan om een dagje onder schooltijd op pad te gaan. Inmiddels is het project uitgebreid naar de regio Den Bosch. In de week van 12 tot en met 16 maart gingen leerlingen van het Fioretti college uit Veghel op pad naar de Abdij van Berne in Heeswijk. Daar kregen ze een rondleiding en gingen in gesprek met de Prior.

De leerlingen worden vooraf door een dagcoördinator bezocht die uitlegt wat het pelgrimeren is. "We doen een time-out, leggen we de kinderen uit", vertellen Mientje en Henk. "Op een toegankelijke manier laten we de kinderen kennismaken met de pelgrimstocht in hun leven. Wij proberen ze bewust te maken van het levenspad dat ze bewandelen. Een pad dat niet enkel rechtdoor loopt, maar vol zit met slingerpaden, bochten, bergen en dalen en kruispunten waar moet worden gekozen."

Onderweg gaan de kinderen met elkaar en met de begeleiders in gesprek. Aan de orden komen vragen als 'Wat voor bagage heb je meegekregen van je ouders, je opvoeders en je omgeving', 'Loop jij je pad alleen of ben je een meeloper', 'Durf je te laten zien wie je werkelijk bent'. Daar komen mooie verrassende gesprekken uit voort volgens Henk: "En wat zo mooi is, kinderen spiegelen je voortdurend, daar kan ik zelf nog veel van leren." Mientje vult aan: "In feite zijn we allemaal pelgrims en vanaf onze geboorte tot aan onze dood onderweg op ons levenspad. Het is zo mooi om te doen en hen bewust te maken hoe zij door het leven kunnen gaan."

"Pas nodigde ik een klas uit en vroeg wie er het verst weg woonde van de school", vertelt Henk. "Een jongen stak zijn hand op en zei: ik woon 19 kilometer van school en fiets elke dag heen en weer. 'Wow, dat is een fikse afstand' zei ik hem. Laten we eens tellen waar je uit had gekomen als je ook op pad was gegaan net als ik. Negentien km per rit, dat is 38 op een dag. Dit maal de vijf dagen in de week maakt per week 190 km. Dat maakte ik niet in de week. Ik was negentien weken onderweg en dat maakte een totaal van 3610 km. Jij hebt zo'n 400 km meer gereisd in die tijd dat ik op pad was. Jullie vinden mijn tocht helemaal te gek, maar zelf maken jullie ook heel wat kilometers. Enkel lopen of fietsen we hier veel in het rond. Het lijkt pas wat te worden wanneer we geen rondjes maken, maar er één lang pad van maken."

Volgens Mientje houdt ook het avontuur onderweg de kinderen bezig. Waar slaap je zoal en hoe kom je aan eten en drinken. "Vraag maar eens aan een kind wanneer je door het bos loopt. Zullen we eens stil zijn en kijken wat er allemaal te zien, te horen, en te ruiken is. Wat er dan voor antwoorden komen na afloop. Ik heb dit gezien, ik heb dat gehoord. En eigenlijk is het nooit stil in mijn hoofd. Tijdens zo'n pelgrimage blijven de mobieltjes daarom thuis."

Scholen die belangstelling hebben, kunnen contact opnemen via: mientjevandegraaf@hotmail.com of murraij.henk@planet.nl