• Jarno van Vuuren (15) viert zijn doelpunt samen met zijn opgeluchte ploeggenoten.
• Jarno van Vuuren (15) viert zijn doelpunt samen met zijn opgeluchte ploeggenoten. Foto: Gerald van Zanten

Jarno van Vuuren bekroont gouden invalbeurt met wereldgoal

'Opa zou trots zijn geweest'

aalst • Nadat Jarno van Vuuren in de zomer van 2017 van Zuilichem overstapte naar Roda Boys, waren er de nodige kritische noten. Naar nu blijkt niet onterecht, want voor de 21-jarige buitenspeler was het niet het debuutseizoen waar hij op hoopte. Hij moest zich tevreden stellen met invalbeurten, zoals dat ook zaterdag het geval was. Trainer Frank Brands had hem tegen Oostkapelle al in de zeventigste minuut opgedragen om aan de warming-up te gaan beginnen. Die zou een stuk langer duren dan Van Vuuren hoopte. Pas na de eerste helft van de verlenging, in de 105e minuut, mocht hij zijn entree maken. Dat was tegen het zere been van Van Vuuren, geeft de doorgaans zo bescheiden Zuilichemmer toe: "Ik had de wissel wel eerder verwacht, dus ik was ook best wel kwaad dat ik er pas zo laat in mocht. Frank zei dat-ie dat begreep, maar dat ik die frustratie om moest zetten in positieve energie. Dan is het natuurlijk wel fijn dat je jezelf kan laten zien in zo'n belangrijke wedstrijd en de 4-3 binnenschiet."

Desgevraagd omschrijft hij dat moment nog even: "Ik rende naar voren en krijg de bal. Ik zie die gast voor me staan en maak een paar acties. Hij blijft een beetje stug staan. Ik had niet het gevoel dat ik er echt voorbij kon stappen, dus ik doe nog een actie en zie hem naar de achterlijn stappen. Ik dacht 'da's m'n kans'. Ik tik de bal naar binnen en schiet hem gewoon hard naar de tweede paal toe. 'Loopt er iemand tegenaan dan is het goed', 'vliegt-ie erin dan is het goed'. En dat gebeurde. Ja, dan ben je gruwelijk blij natuurlijk. Als je hierheen gaat wil je voor het eerste elftal goals maken, belangrijk zijn. Als dat dan eindelijk lukt, wekt dat wel emoties op. Mijn opa, die ik nooit heb gekend, was een trouwe supporter hier. Hij was altijd op de club. En hij zou zo trots zijn geweest. Hij zou helemaal uit z'n pan zijn gegaan, dat weet ik zeker", stelt Van Vuuren glunderend.

Na afloop was ook Brands kritisch op zijn eigen beslissing om Van Vuuren ruim 35 minuten te laten warmlopen: "Misschien moesten we hem inderdaad eerder brengen. Maar je moet ook zuinig zijn met je wissels. Je weet niet wat er gebeurt. Tactisch, maar ook fysiek. Als je hem in de reguliere speeltijd brengt en er moeten er drie met kramp af, dan sta je met tien man. Het was een bewuste keuze, maar Jarno was daar niet blij mee. Dan is het natuurlijk fantastisch voor hem dat-ie 'm op deze manier binnen schiet. Als iemand dit verdient, dan is hij het wel. Op de trainingen probeert hij het ook regelmatig. De ene keer vliegt-ie er inderdaad precies zo in en de andere keer zijn we vijf ballen kwijt", aldus Brands glimlachend, die toegeeft dat de goal van Van Vuuren nodig was, omdat daarvoor drie cadeautjes waren weggegeven, in de vorm van tegentreffers: "We hebben genoeg wedstrijden gehad dat het achterin staat als een huis, maar verdedigend was het vandaag gewoon onder de maat. Volgens mij hebben we geen kans weggegeven en toch krijgen we er drie tegen. Dat moeten we onszelf aanrekenen. Aan de andere kant is het mentaal wel knap als je door knulligheden achter komt, maar je jezelf toch weer opricht. Daar ben ik nog het meest blij om."

Martin van Hemert