Afbeelding
Foto:

Overschot 2017 wordt verdeeld over diverse posten

Begroting 2019 toont 'meer lef'

maasdriel • Op vrijwel alle fronten kan Maasdriel meevallers noteren. Wethouder Jan-Hein de Vreede is blij met het positieve resultaat: "We hebben een goed financieel perspectief en voorzienbare risico's zijn afgedekt."

Het economisch klimaat is in 2017 nog sneller gegroeid dan vooraf ingeschat was. Projectontwikkelaars en andere ondernemers zitten niet stil. Ze vragen meer vergunningen aan, wat tot 200.000 euro meer inkomsten leidt dan de gemeente had verwacht. Ook bouwactiviteiten waar bestemmingsplanwijzigingen voor nodig waren, dragen bij aan het positieve resultaat op de jaarrekening.

Soms heeft een meevaller een minder gunstige reden: 100.000 euro voor handhaving op de campings is blijven staan, omdat het project vertraagd is. Naar verwachting wordt dit geld dit jaar wel uitgegeven. Dat geldt ook voor budget voor recreatie en toerisme.

Voor beheer van wegen hoefde de gemeente 486.000 euro minder uit te trekken dan vooraf ingeschat, blijkt uit het nieuwe wegbeheersplan. Het college stelt voor om dit geld wel apart te houden voor wegen, maar dan om toekomstige kapitaallasten te dekken.

Het sociale domein - met onderwerpen als jeugdzorg, mantelzorg, ouderen, vrijwilligers, werkzoekenden, rolstoelen en andere hulpmiddelen - is de grootste post op de begroting en jaarrekening. Er is 18.333.431 euro aan uitgegeven in 2017. Ook de subsidies voor het project 'Goed idee, doe er iets mee' vallen hieronder.

Dat er moeilijk valt te begroten op het sociale domein, blijkt wel uit het feit dat aanpassing van één woning die doorschoof naar 2018 140.000 euro 'voordeel' op de jaarrekening oplevert. Inwoners vroegen in 2017 minder hulpmiddelen zoals scootmobielen aan, dat scheelde de gemeente 103.000 euro.

De gemeente typeert het jaar 2017 als een jaar waarin veel plannen zijn voorbereid. Na twee jaar 'warmdraaien' in het sociale domein zijn in 2017 onder andere samen met Zaltbommel contracten afgesloten met zorgaanbieders en is de nota minimabeleid opgesteld. In 2018 kan de uitvoering van dat beleid van start gaan. Ook op ruimtelijk gebied zullen plannen in 2018 het licht gaan zien of worden uitgevoerd.

Het deel van de 2,4 miljoen dat niet wordt doorgeschoven naar 2018, wil het college onder meer reserveren voor het plan van aanpak huisvesting arbeidsmigranten (300.000 euro) en het aanpassen van de Bernseweg in Ammerzoden (350.000 euro). De laatste 850.000 euro gaat in het spaarpotje voor nog te bedenken nieuwe plannen.

Er ligt een gezond meerjarenperspectief en het weerstandsvermogen van de gemeente Maasdriel is goed. De nieuwe gemeenteraad heeft in het coalitieakkoord het college gevraagd om in begrotingsjaar 2019 met lef te begroten. "Hier geeft het college zeker gehoor aan. Op deze manier kan meer ruimte gecreëerd worden voor nieuwe ontwikkelingen", aldus De Vreede.


Janneke Boogaard