• Roda Boys zal het een groot deel van de nacompetitie zonder clubtopscorer Freek van Eembergen moeten redden.
• Roda Boys zal het een groot deel van de nacompetitie zonder clubtopscorer Freek van Eembergen moeten redden. Foto: Gerald van Zanten

Roda Boys ziet kampioenschap aan neus voorbij gaan en richt zich op nacompetitie

'We hebben het vorige week laten liggen'

aalst • Zelf winnen en hopen dat Pelikaan punten zou afsnoepen van koploper Almkerk. Alleen dan mocht de Aalsterse ploeg zich zaterdag op 'De Maaskant' kronen tot kampioen van de tweede klasse F. Via Twitter volgden de supporters de standen op de andere velden de hele wedstrijd dan ook nauwlettend. "Almkerk 1-0 voor" werd eerst nog hoopvol betiteld als 'nepnieuws', maar niets was minder waar.

Ondertussen deed Roda Boys zelf haar plicht ruimschoots. Tricht werd compleet overlopen en wie anders dan goalgetter Freek van Eembergen wist als eerste het net te vinden. Na een half uur kwam Tricht wat meer aan voetballen toe, maar precies in die fase counterde Roda Boys via de pijlsnelle Jordy de Wit naar de 2-0. Dat was de genadeklap voor de bezoekers, die op slag van rust ook nog op de 3-0 van Van Eembergen werden getrakteerd. De tweede helft was amper drie minuten oud, toen ook De Wit zijn tweede treffer van de middag maakte. Tricht was het volledig kwijt en doelman Nicky Janssen deelde eveneens in de malaise. Hij blunderde door de bal recht in de voeten van Rik van den Broek te schuiven, die simpel de 5-0 op het scorebord zette. Het bleek het laatste hoogtepunt van Aalsterse zijde, waarna Tricht-invaller Leonardo Aguiar er voor zorgde dat reservedoelman Geert Verhoeven nog tweemaal de bal uit het net moest vissen.

Tot veel vreugde en euforie leidde de 5-2 overwinning overigens niet. Teleurstelling overheerste, nadat Almkerk er met het kampioenschap vandoor was gegaan. Niet onterecht, vindt Brands: "Complimenten en felicitaties van deze kant voor Almkerk. Die hebben het gewoon prima gedaan en zij zijn de terechte kampioen. Wij hebben gedaan wat we moesten doen, maar we hadden het niet in eigen hand. We zijn er heel dichtbij gekomen, met een puntenaantal waarin je in bijna alle klassen kampioen wordt, maar het is niet voldoende. Helaas."

Daarom kan Roda Boys zich gaan opmaken voor nacompetitievoetbal voor promotie naar de eerste klasse. Oostkapelle vormt daarin zaterdag in eigen huis de eerste horde, al hield Brands zich daar naar eigen zeggen niet mee bezig: "Ik heb nog werkelijk geen flauw idee tegen wie we moeten. Ik heb me alleen maar met deze wedstrijd bezig gehouden."

Met twee doelpunten was Van Eembergen, zoals dit seizoen al vaker het geval was, van grote waarde. Hij sprak na afloop van de verloren wedstrijd tegen Nivo Sparta nog zijn vertrouwen uit in een goede afloop in de vorm van een kampioenschap. Het bleek ijdele hoop: "Ik had het niet verwacht. Ik gooi het op het warme weer. Ik denk dat bij Pelikaan driekwart aan de Ramadan doet. En Almkerk kwam al binnen twee minuten op een 0-1 voorsprong. Dan wordt het lastig, Almkerk is de beste verdedigende ploeg uit de competitie. We wisten dat we het zelf niet in de hand hadden, maar we hoopten op Pelikaan. We hoorden wel dat Almkerk aan Tricht en Pelikaan geld had geboden, dus zij waren er ook niet zeker van dat ze zelf alles in de hand hadden. Maar wij hebben het zelf vorige week laten liggen. Dat mogen we onszelf aanrekenen, anders stonden we hier met iets meer vreugde. Nu gaan we ons op de nacompetitie richten. We kunnen er niks beters van maken."

De trefzekere spits, die zaterdag zijn achttiende en negentiende doelpunt van het seizoen aantekende, mist daarvan zelf overigens het overgrote merendeel: "Ik kan er zelf pas in de eventuele finale bij zijn vanwege een familiedag en een weekend weg. Maar Chris (Christian van Aalst, red.) kan het goed opvangen. Ik verwacht dat het gewoon goed komt hoor. We zitten in een lekkere drive. Ik heb alle hoop dat we de eerste twee wedstrijden winnen." Glimlachend: "En dan schiet ik ons in de finale wel naar de eerste klasse."