Eerste kunstwerk Pracht in de Gracht

zaltbommel • Het duurt nog ruim een jaar voordat het zover is, maar het eerste kunstwerk voor de achtste editie van Pracht in de Gracht is bekend.

Het gaat om 'Pink Flowers on a Pole' (Roze Bloemen op een Paal) van kunstenares Linda Nieuwstad uit Maarn. Janneke Hillenaar van het bestuur van Pracht in de Gracht zag het kunstwerk in een tijdschrift voorbij komen en nam meteen contact op met de kunstenares. "Het beeld stond op een tentoonstelling in Ouddorp en moest weer verplaatst worden naar het atelier van Linda", vertelt Janneke. "Door het meteen naar Zaltbommel te brengen, konden we dus veel geld besparen op vervoer."

Aanmelden

Tot 15 juni kunnen kunstenaars zich nog aanmelden voor Pracht in de Gracht. Tijdens dit tweejaarlijkse kunstevenement zijn in de periode van juni tot september in de Bommelse grachten rond de vijftien kunstwerken te zien. "We hebben geen ballotagecommissie", zeggen Janneke en Chris Puijker namens het bestuur. "Wel beoordelen we natuurlijk of het kunstwerk te plaatsen is in het water en of het technisch uitvoerbaar is. Ook letten we er op dat er voldoende variatie is in de beelden."


Voor de 'Roze Bloemen op een Paal' zoekt het bestuur nog een constructeur, die kan helpen het kunstwerk op een goede manier in de gracht te plaatsen. "Het weegt in totaal 1400 kilo", vertellen Janneke en Chris, die het werk tot volgend jaar in hun voortuin hebben staan. "Voor het plaatsen is dus een grote kraan nodig en er moet een stevige stellage op de bodem van de gracht komen."

Festival Bommelerwaard

'Pracht in de Gracht' maakt volgend jaar deel uit van het Festival Bommelerwaard, een groot kunst- en cultuurfestival dat de Bommelerwaard landelijk op de kaart moet gaan zetten. Onderdeel van dat festival wordt onder andere een theaterwandeling langs de grachten, dus ook langs de kunstwerken van Pracht in de Gracht. Paulette Willemse van de gelijknamige balletschool en regisseur Arlien Coolen (in de regio bekend van tal van theaterproducties) zijn hiervoor al volop aan de slag met de voorbereidingen.

Parkeiland

De bewoners rond het Parkeiland in de Waluwe hebben laten weten ook een kunstwerk in het water te willen plaatsen. "Dat vinden we erg leuk", zegt Janneke. Het bestuur hoopt dat zich nog nieuwe kunstenaars, met name uit de regio, melden voor deelname. Ook hoopt het bestuur jonge mensen te betrekken bij de organisatie van het evenement. "We zoeken naar opvolging, zodat het evenement ook in de toekomst kan blijven bestaan."

Techniek

Naast nieuwe bestuursleden zijn ook mensen nodig voor de techniek. Deelnemende kunstenaars zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van hun werk, maar krijgen wel ondersteuning van Chris Puijker en Arno Udo. "Wij kennen de gracht heel goed", vertelt Chris. "We weten precies waar het diep is en waar niet. Waar je rekening moet houden met modder en waar dat niet nodig is."

Meer informatie over Pracht in de Gracht 2019 is verkrijgbaar via: info@prachtindegracht.nl

Voor het laatste nieuws, kijk op facebook Prachtindegracht

Britta Alink