Verloskundigen, coach en consultatiebureau werken samen

Aandacht voor 'geboorte van ouders'

bommelerwaard • Met de geboorte van een eerste kind worden ook ouders 'geboren'. Het brengt enorme veranderingen met zich mee op zowel praktisch, emotioneel als relationeel gebied. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van ouders ontevreden zijn over hun relatie na de geboorte van het eerste kind, een baby komt soms letterlijk tussen nieuwe ouders in te staan.

Verloskundige Mariëtte Rodenburg: "In de zorg voor en na de geboorte lag tot voor kort de focus vooral op medische controles, informatie over de bevalling, groei en ontwikkeling. Ondersteuning aan ouders ter voorbereiding op het sámen ouders worden kreeg niet veel aandacht, simpelweg door tijdgebrek tijdens het spreekuur. Terwijl communiceren als ouders samen, contact hebben met elkaar en het kindje voorwaarden zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling."

Om voorbereiding op het ouderschap een positieve invulling te geven is het project Nieuwe Ouders Bommelerwaard gestart, een samenwerking tussen Verloskundig Centrum Bommelerwaard, Van Birgelen Coaching & Training en het Consultatiebureau Zaltbommel (STMR). De gemeente Zaltbommel ondersteunt dit project met subsidiegeld.

Sinds voorjaar 2017 biedt Verloskundig Centrum Bommelerwaard centering pregnancy aan: zwangerschapsbegeleiding in een groep. Hierbij wordt nu al aandacht besteed aan het betrekken van de partners. Om meer ruimte te geven voor contact met de vaders onderling, is het plan dit jaar te starten met een partnermodule.

Voor stellen is een workshop ontwikkeld door Daphne van Birgelen van Van Birgelen Coaching & Training. In drie avonden komen thema's aan de orde als: wat is hechting en je rol als ouder hierin, omgaan met veranderingen en verwachtingen, en hoe je naast ouder ook partner, vriend of collega kunt zijn. De eerste serie is op dinsdagavond 29 mei, 12 juni en 4 september.

Na de geboorte van de baby neemt het consultatiebureau de begeleiding over. Ook daar wordt meer ruimte gegeven aan de gevoelens van ouders om zich zekerder te voelen. Om ouders met behoefte aan intensievere ondersteuning te coachen, hoopt het consultatiebureau volgend jaar met het programma Stevig Ouderschap te kunnen starten wanneer hiervoor een subsidie van de gemeente beschikbaar komt.

Omdat de vraag van jonge ouders groeit naar een vervolg op centering pregnancy bij de verloskundigen, zal het consultatiebureau waarschijnlijk in 2019 van start gaan met centering parenting. Hierbij vinden de bezoeken van ouders met hun kindje aan het consultatiebureau ook in kleine groepen plaats waarbij veel ruimte is om informatie en ervaringen te delen. Dit is gezellig, geeft steun en door meer informatie en contact met de zorgverlener wordt het vertrouwen in de zorgverlener vergroot.

Meer info? Mail info@verloskundigcentrumbommelerwaard.nl t.a.v. Mariëtte. Aanmelding/info workshop Nieuwe Ouders Bommelerwaard: daphne@vbcoachingentraining.nl.