Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

Maasdriel naar Raad van State om vergunning terug te draaien

Van der Schans mag bedrijf uitbreiden

hurwenen • Begin mei werd 'opeens' een verleende vergunning gepubliceerd voor de bouw van een stal voor 1700 extra geiten op het perceel van Van der Schans tussen de Molenstraat in Hurwenen en de H.C. de Jonghweg in Rossum.

De vergunning bleek gebaseerd op een aanvraag uit 2012. Toen de gemeente na vijf jaar nog geen beslissing op die aanvraag had genomen, stelde Van der Schans de gemeente in gebreke. Maasdriel probeerde de vergunning alsnog te weigeren, maar de geitenboer stapte met succes naar de rechtbank in Arnhem.

Maasdriel gaat in beroep tegen deze uitspraak bij de Raad van State, het hoogste bestuursorgaan. Als die de uitspraak niet terugdraait, mag Van der Schans zijn stallen uitbreiden.

Een vergunning om er ook geiten in te zetten heeft hij al. In 2009 werd vastgelegd dat Van der Schans in totaal 6.000 opfokgeiten mag houden aan de H.C. de Jonghweg.

Regels over geurhinder zijn van later datum, net als het besluit van de provincie Gelderland dat geitenbedrijven niet mogen uitbreiden zolang de effecten op de gezondheid van omwonenden niet duidelijk zijn. Daar heeft Van der Schans dus geen 'last' van.

Hoeveel geiten?

PvdA-GroenLinks-raadslid Kees van Drunen heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken. Op de vraag hoeveel geiten Van der Schans nu op zijn locaties in Rossum en Hurwenen houdt en hoeveel dat er mogen zijn, moet de gemeente het antwoord schuldig blijven. Het college heeft de Omgevingsdienst Rivierenland opdracht gegeven om ter plekke een controle te gaan uitvoeren.

Dat de besluitvorming bij de gemeente zo mis heeft kunnen gaan, ligt volgens het college aan het feit dat Van der Schans tussen 2012 en 2014 allerlei verzoeken heeft ingediend. Volgens de gemeente is destijds afgesproken dat er eerst een overzicht zou komen van alle plannen en mogelijke locaties, maar heeft 'helder inzicht hierin door de aanvrager lang op zich laten wachten'.

PvdA-GroenLinks heeft intussen gevraagd om een volledig overzicht van alle vergunningen die aan Van der Schans zijn verleend. Dat is de gemeente nog op een rij aan het zetten.

De agrariër heeft meer ijzers in het vuur. Aan de Veilingweg in Velddriel wil hij maximaal 13.000 kippen en 1.200 vleeskalveren gaan houden.

Schoofbandweg

Van der Schans kreeg eerder medewerking van de gemeente om aan de Schoofbandweg in Rossum een stal voor 5100 geiten te bouwen, tot schrik van omwonenden. Uiteindelijk kocht de gemeente Zaltbommel de locatie op, om er zeker van te zijn dat het bedrijventerrein De Wildeman kon uitbreiden zonder last te hebben van geurcirkels. De locatie aan de Veilingweg ligt hemelsbreed een kilometer verderop.


Janneke Boogaard