• De nieuwe samenstelling van het college: v.l.n.r. Adrie Bragt, Kees Zondag, Peter Rehwinkel, Gijs van Leeuwen en Willem Posthouwer, samen met gemeentesecretaris Wabe Wieringa.
• De nieuwe samenstelling van het college: v.l.n.r. Adrie Bragt, Kees Zondag, Peter Rehwinkel, Gijs van Leeuwen en Willem Posthouwer, samen met gemeentesecretaris Wabe Wieringa. Foto: Janneke Boogaard

College Zaltbommel kan aan de slag

zaltbommel • De vier wethouders van Zaltbommel zijn donderdag benoemd. Gijs van Leeuwen (SGP) en Willem Posthouwer (VVD) zijn nieuw, Adrie Bragt (ChristenUnie) en Kees Zondag (ZVV) beginnen aan hun vierde periode. De nieuwe coalitie is tegen een herindeling, een punt dat meteen tot discussie leidde.

De gemeenteraad besprak uitgebreid de formatie en het bestuursakkoord dat de vier partijen hebben geschreven. De oppositie toonde weinig begrip voor ZVV en VVD. Hein de Kort (CDA) noemde de VVD het vijfde wiel aan de wagen en Thom Ummels (D66) verwacht zelfs dat de liberalen het schoothondje van de coalitie worden.

De twee grootste partijen SGP en ZVV vinden elkaar in elk geval in hun weerstand tegen herindeling. In het bestuursakkoord melden ze dat ze daarom aan de commissaris van de koning willen vragen snel een permanente burgemeester te benoemen. CDA en PvdA-GroenLinks vonden dat 'schandalig'.

Formateur Geert Bok (SGP) verwees naar het gesprek met de commissaris dat vorig jaar voorafging aan de benoeming van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. "De commissaris koos toen voor een waarnemer, maar na de verkiezingen zou er opnieuw gekeken worden."

De complete oppositie diende een voorstel in om aan de slag te gaan met het rapport van Bureau Berenschot over de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard. CDA, PvdA-GroenLinks, D66 en SP willen gesprekken met inwoners opstarten en de uitkomsten daarvan samen met Maasdriel verwerken in een toekomstvisie. De nieuwbakken coalitie stemde tegen.

Het CDA probeerde de VVD en ZVV uit de tent te lokken over zondagopenstelling van winkels en het aangevraagde casino bij Van der Valk, maar de coalitiepartijen hielden zich daarover op de vlakte.

De wethouders Zondag en Bragt werden overigens niet unaniem herbenoemd. Vijf raadsleden stemden tegen Bragt en twee tegen Zondag; bij beide werden ook twee blanco stemmen uitgebracht.


Janneke Boogaard