Afbeelding
Foto:

Burgerwindcoöperatie zoekt leden

regio • Burgerwindcoöperatie West-Betuwe is een ledenwerfcampagne begonnen, in de eerste paar dagen werden bijna veertig mensen lid van de coöperatie die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van twee windmolenparken bij verkeersknooppunt Deil en het Avri-terrein in Geldermalsen.

Doel van de ledenwerfactie: het ledenaantal boven de duizend te brengen.

Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en het voormalige afvalterrein van de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met de ledenwerfactie, die maandag is gestart, willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. En daarmee het rivierengebied duurzamer.

Bijzonder is dat leden van de Burgerwindcoöperatie kunnen mee-investeren in de bouw en exploitatie van de windmolens. Zij kunnen hiervoor een lening aan de coöperatie verstrekken. Wanneer de windparken stroom produceren, ontvangt een lid-windaandeelhouder gedurende maximaal vijftien jaar een gezond en eerlijk rendement op deze lening.

Burgerwindcoöperatievoorzitter Gerlach Velthoven hierover: "Het jaarlijks rendement bedraagt naar verwachting tussen de 4 en 10 procent, afhankelijk van de wind." Velthoven verwacht dat veel mensen mee zullen willen doen en windaandeelhouder willen worden. "Investeren in Nederlandse windprojecten is populair. En al helemaal wanneer burgers een flinke vinger in de pap hebben."

Inwoners van Geldermalsen, Neerijnen, Tiel, Culemborg, Buren en Lingewaal kunnen meedoen. Vanaf eind 2019 zullen veertien windmolens groene stroom gaan produceren. Meer informatie en aanmelden:


q www.betuwewind.nl