Mijlpaal voor Maas-Waalweg

regio • Het bestemmingsplan voor de verlenging van de Maas-Waalweg is af. Daarmee komt de aanleg weer een stap dichterbij.

De weg loopt grotendeels over Maasdriels grondgebied en een stukje door de gemeente Zaltbommel. De colleges van beide gemeenten vragen de gemeenteraden nu om instemming met het bestemmingsplan.

De voorbereidingen zijn overigens nog niet klaar. In het Maasdrielse deel wordt nog met ten minste drie agrariërs overlegd van wie de gemeente grond wil kopen voor de aanleg van de weg. Als 'minnelijke verwerving' niet lukt, wordt overgegaan tot onteigening.

Naast de drie omwonenden met wie nog onderhandeld wordt, hebben vier anderen kritiek geuit op het ontwerp-bestemmingsplan. Hun bezwaren gaan met name over de mogelijke geluidsoverlast van de nieuwe, drukkere weg. Het uitgevoerde verkeersonderzoek is al tien jaar uit. De gemeenten hebben naar aanleiding van deze zienswijzen nieuwe gegevens uit 2017 toegevoegd. Dat heeft geen gevolgen voor de haalbaarheid van het plan.

Wethouder Han Looijen van Zaltbommel noemt de vaststelling van het bestemmingsplan 'een heuglijk moment'. "De wens om de Maas-Waalweg te verlengen speelt al meer dan veertig jaar."


Janneke Boogaard