donderdag 17 mei

Open Maaltijd Bruchem
11:30, Bruchem, gebouw Eben Haëzer. Voor 55-plussers uit de dorpen Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen en Nederhemert. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan t/m 14 mei bij Bep van Holland: 0418-551988 of Wilma Kreling: 0418-644601.

Inloopspreekuur Klik & Tik Zaltbommel
15:00-16:30, Zaltbommel, bibliotheek. Voor beginnende computergebruikers, die in een veilige omgeving willen oefenen op de computer. Deelname is gratis.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet. Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Meer informatie en aanmelden: 06-29462318 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, De Weesboom. Thema: 'Muziek als hulpmiddel in het zorgen voor elkaar'. Ingnar Rip ontwikkelde de website 'Alzheimer Muziekgeluk' en geeft workshops aan mantelzorgers en verzorgenden. Door inzetten van muziek als brenger van ontspanning kan het zorgen voor iemand met dementie gemakkelijker/beter verlopen. Toegang gratis. Meer informatie bij Saskia Cornelissen, mantelzorgconsulent: 0418-634231.

'Arjan's Big Year'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film 'Arjan's Big Year' over de Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis, die 2016 de wereld rondreisde om zoveel mogelijk vogels te spotten. Toegang: 5 euro.

Geestelijke Groeiavonden Bommelerwaard
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Laatste Geestelijke Groeiavond van het seizoen. Gerrit van Valen neemt ons weer mee door het boek Handelingen. Interactief Bijbelonderwijs, verrassende doorzichten en ontdekkende feiten. Koffie, thee of fris gratis. Breng allemaal iemand mee.
www.geestelijkegroeiavondenbommelerwaard.nl

vrijdag 18 mei

TaalPlus
9:00-11:30, Ammerzoden/Kerkdriel. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

Inloopspreekuur Vluchtelingenwerk
11:30-13:30, Kerkdriel, bibliotheek. Wekelijks inloopspreekuur voor statushouders.Voor vragen op juridisch, maar ook op maatschappelijk gebied. Meer informatie: Anetta Scheurwater of Christa Thom: ascheurwater@vluchtelingenwerk.nl of bel naar: 0418-541017 of 06-82815577. Toegang gratis.

Voorjaarsmarkt
16:00-20:00, Waardenburg, Industrieweg 9. De hersteld hervormde gemeente van Haaften en Waardenburg organiseert weer een voorjaarsmarkt. Deze begint om 16:00 uur en duurt tot 20:00 uur. Er zijn weer veel producten en etenswaren te koop: van appelkoeken, tweedehands en nieuwe boeken tot modeaccessoires en vla van Den Eelder, maar ook zelfgemaakte jam, worsten, sieraden en kaas is op de markt verkrijgbaar.

High School Music
19:30, Zaltbommel, De Poorterij. Jeugdmusical door Musicalvereniging PITT, gebaseerd op de Amerikaanse film High School Music. M.m.v. fanfare Prins Hendrik uit Aalst. Regie: Annigje en Gonnie van Genderen. Entree: 8,50 euro.
www.de-poorterij.nl

zaterdag 19 mei

Wedstrijd model zweefvliegtuigen
11:30, Bruchem, Kolkweg 5. Modelvliegclub The Flying Dutchman houdt een wedstrijd voor model zweefvliegtuigen. Hierbij zal een motorloos zweefvliegtuig omhoog getrokken worden door een modelvliegtuig met motor. Eenmaal op hoogte zal de zwever los gelaten worden. Doel van de wedstrijd is om exact zes minuten in de lucht te blijven. De piloot moet dus goed de tijd en thermiek in de gaten houden om te winnen. Entree is gratis.

Open dag Woonwaard
13:00, Zaltbommel, Johan de Wittstraat 50. Gemeenschappelijk Wonen opent de deuren. Het gemeenschappelijk wonen is een belangrijk maatschappelijk verschijnsel geworden. Vanzelfsprekendheden uit het verleden vallen weg, voorzieningen zijn niet meer zomaar voorhanden, men moet het leven veel meer zelf inrichten, organiseren en vormgeven. Gemeenschappelijk wonen past daar goed in voor veel mensen. Woonwaard, woongroep voor vijftigplussers, opent deze zaterdag de deuren van 13:00 uur tot 16:00 uur. Er is gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie/ thee informatie te krijgen over gemeenschappelijk wonen, een paar appartementen te bezichtigen en een rondleiding te krijgen in de Nije Hof. Meer informatie: 06-22923964; woonwaard@live.nl; www.woonwaard-zaltbommel.nl.

High School Music
19:30, Zaltbommel, De Poorterij. Jeugdmusical gebaseerd op de Amerikaanse film High School Music. M.m.v. fanfare Prins Hendrik uit Aalst. Regie: Annigje en Gonnie van Genderen. Entree: 8,50 euro.
www.de-poorterij.nl

Voorjaarsconcert Bruchem
19:30, Bruchem, hervormde kerk. Voorjaarsconcert m.m.v. mannenkoor Asaf uit Hardinxveld-Giessendam en chr. gem. zangvereniging Sursum Corda, beide o.l.v. Nelly van de Broek en diverse muzikanten. Toegang gratis, collecte ter bestrijding van de onkosten.

Samenwerkingsconcert
19:30, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Muzikale avond met fanfare Juliana uit Rossum en fanfare Alem. Slagwerkgroep Alem o.l.v. Lynyrd Denissen en slagwerkgroep Juliana o.l.v. Marcel van Vught, fanfare Juliana o.l.v. Jan Danckaerts en fanfare Alem o.l.v. Joost van Wichen. De vereniging spelen apart van elkaar, maar ook een aantal stukken gezamenlijk. Toegang gratis.

Primos del Norte
20:00, Poederoijen, de Gevleugelde Ezel. In de Gevleugelde Ezel aan de Maasdijk 74 wordt prachtige Flamencomuziek gespeeld door het trio Primos del Norte. De mooie doordringende stem van Erminia Fernández Córdoba wordt meesterlijk begeleid door het virtuoze gitaarspel van Arturo Ramón. De precieze Flamenco-ritmiek wordt nog eens verdiept door percussionist Udo Demandt. Het samenspel is soepel, spontaan, vurig en magisch. Het concert begint om 20:00 uur, de prijs is, inclusief koffie in de pauze en een licht souper na afloop, 40 euro. In verband met de voorbereidingen is reserveren via 0418-673597 of Mascha.v.Peijpe@inter.nl.net gewenst, liefst voor donderdagavond.

zondag 20 mei

Kofferbakverkoop De zandmeren
10:00-16:30, Kerkdriel, De Zandmeren. Kofferbakverkoop. Gratis entree voor het publiek. Het terrein is om 10:00 uur open. Informatie voor de verkopers: Dit is de grootste kofferbak verkoop van dit jaar in de wijde omgeving. Dus mocht u nog spulletjes willen verkopen meld u dan nu aan. Info: 06-47028121 ook whatsapp dagelijks bereikbaar van 10:00u tot 21:00u.

Ammersoyen Middeleeuws Bewoond
11:00-17:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Het jaarlijkse middeleeuwse evenement Ammersoyen Middeleeuws Bewoond. Twee dagen lang logeert de hertog van Gelre in kasteel Ammersoyen en kan het publiek meemaken hoe het leven eruit zag in de middeleeuwen. In en om het kasteel bruist het van de activiteiten en er is een uitgebreid programma voor kinderen.
www.middeleeuwsammersoyen.nl

Bommel Beach
11:00, Zaltbommel, Markt. Het leukste en gezelligste beachvolleybaltoernooi in de Bommelerwaard.

Oude Moestuin
13:00-17:00, Brakel, achter Huis Brakel. Open middag Oude Moestuin. Zo'n 2000 soorten planten. Het vrijwilligersechtpaar Ermstrang dat de tuin onderhoudt is aanwezig om toelichting te geven. Toegang gratis.

Japanse pianist
14:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Tijdens het Rivierenland Klassiek zondagmiddagconcert speelt de Japanse pianist Ayunu Yamanska. In het voorprogramma spelen de broertjes Hu, uit Waardenburg, allen piano.

maandag 21 mei

Tractoren in Varik
9:00, Varik, de Bol. Net als voorgaande jaren organiseert de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) op Tweede Pinksterdag een happening met prachtig opgepoetste en gereviseerde oude tractoren op de Bol in Varik. Om 15:00 uur arriveert er met het pontje een dweilorkest. Aanmelden voor de toertocht kan via J.H. Leenders, 06-14639620. deelname kost 15 euro.

Beleef de boerderij
10:00, Ammerzoden en Hedel. Bij zes boeren en telers uit Hedel en Ammerzoden kan er een kijkje nemen achter de schermen worden genomen. Tijdens 'Beleef de Boerderij' kunnen bezoekers zien wat er allemaal gebeurt voor de streekproducten op het bord liggen. De dag wordt georganiseerd door de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard De Capreton in samenwerking met de deelnemende bedrijven. De koeiendans vindt plaats om 12:00 uur op de boerderij van de familie van Zeelst, Achterdijk 57 in Hedel. De toegang tot de boerderijen is gratis. Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Het volledige programma, de kleurplaat voor de kleurwedstrijd en de deelnemende bedrijven zijn ook te vinden op: www.capreton.nl.

Bommel Beach
11:00, Zaltbommel, De Markt. Beachvolleybaltoernooi. Met beachvolley clinic door Debora Kadijk, internationaal top-(beach-)volleybalster van de Kadijk Beach University en haar team van profvolleybalsters. Aansluitend een jeugdbeachvolleybaltoernooi.

Familiestruintocht in het Munnikenland
11:00-13:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de boswachter van Staatsbosbeheer struinen door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Kom meer te weten over de planten en dieren die hier leven en wie weet sta je oog in oog met een Rode Geus of Konikpaard. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 3 euro (vanaf 4 jaar). Vertrek vanaf de grote parkeerplaats. Meer informatie bij boswachter Jeff Korsmit via j.korsmit@staatsbosbeheer.nl.

Babbels Buiten
14:00-22:00, Kerkdriel, café Babbels. Van pop- tot rockmuziek, van rock-'n'-roll tot Nederlandstalig, met soul of prachtig akoestisch, de café- en muziekliefhebbers genieten van het Babbels podium. Het is allemaal te vinden bij Babbels binnen en juist daarom gaat Babbels nu ook eens lekker naar buiten met op Tweede Pinksterdag

Orgelconcert door Evert van de Veen
20:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Feestelijk orgelconcert door Evert van de Veen uit Voorthuizen. Hij speelt compsoities van o.a. Bach, De Lange sr, Dethier, Homilius, Lavallée-Smith, Van Bree, Mulder van V.d. Veen. Entree: 10 euro (online bestelling), 12,50 aan de kerk. Kinderen t/m 15 jaar gratis.
www.evertvandeveen.nl

dinsdag 22 mei

Start Avond4Daagse
19:45, Kerkdriel, De Kreek. Eerste dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Finding Your Feet' van Richard Loncraine. Levendige film die overtuigt, doordat het verhaal niet voorbij gaat aan de realiteit van het ouder worden. Niet alleen komisch en aanstekelijk charmant, maar ook pakkend en herkenbaar.

woensdag 23 mei

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Kienen
13:30, Kerkdriel, De Leijenstein. Met het Kienduo Toos en Toon. Deelname kost 4 euro. Een extra kaart kost 1 euro. Aanmelden niet nodig. Ook niet-leden van de KBO zijn welkom.

Avond4Daagse dag 2
18:45, Brakel, Huis Brakel. Tweede dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

donderdag 24 mei

Avond4Daagse dag 3
18:45, Hedel, Gelre's End. Derde wandeldag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

vrijdag 25 mei

Intocht Avond4daagse
18:15, Zaltbommel, De Verdraagzaamheid. Start laatste dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse. Vertrek vanaf de Waalkade, de intocht is op de Markt.

Truckshow Nederhemert
19:00-22:00, Nederhemert, evenemententerrein. Jaarlijkse truckshow.

Foute party
20:30, Nederhemert, evenemententerrein. Feestavond voor jong en oud. Toegang gratis.