Laf?

Vroeger vonden ze het prachtig als bij echt hoog water aan de overkant de rivierdijk brak. Nou ja, vroeger. Ik schrok in '95 bij de evacuatie pas echt toen ik op woensdag hoorde dat de dijk bij Hurwenen op springen stond. Terwijl burgemeester Zomerdijk in Ochten de dagen daarvoor al paraat was. Met zijn modderlaarzen en zijn ketting. Met andere woorden, niets menselijks is mij vreemd. En jullie dan!

Ik kan je zeggen dat de inwoners van Varik en Heesselt enorm blij zijn dat de nieuwe meestromende arm om hun dorpen er (voorlopig) niet komt. Ik zag wel perspectief maar zij slechts ellende. En dat begrijp ik. Maasdriel en Zaltbommel hebben geprotesteerd. Zij zijn voor die meestromende arm.

En dan kom ik weer op mijn eerste alinea. Of zouden Driel en Bommel een menslievender inslag hebben dan wij gewone stervelingen? Wethouder Van den Anker meldde "zeer onaangenaam verrast" te zijn. Fraai onder woorden gebracht dat ie het klote vindt. Maar het zal toch niet zo zijn dat hij en zijn collega van Zaltbommel stiekem die overlast aan de andere kant van de Waal willen houden?

Als je echt een vent bent, zeg je in zo'n geval: "Doe die meestromende arm maar bij ons. Als dat veertig tot zestig centimeter lager water oplevert, offeren wíj ons wel op."

Johan Cahuzak


Bouwplan Kooihoek moet beter

brakel • De gemeente Zaltbommel werkt mee aan de bouw van tien huizen op het perceel Kooihoek 10 in Brakel. Maar het plan dat ingenieursbureau Ermstrang heeft ingediend, kan de toets der kritiek niet doorstaan.
Een goede aansluiting op de bestaande dorpsstructuur ontbreekt, laat staan dat het project de bestaande dorpsstructuur versterkt. Het plan bevat ook relatief veel verharding en weinig groen en is daardoor inefficiënt ingedeeld.
"Het gaat hier om een waardevolle open ruimte in het dorp Brakel op de besloten Waal-oeverwal. Er kan alleen meegewerkt worden aan het initiatief als de waarde van de open groene ruimte op zijn minst deels behouden blijft. Verder biedt dit plan mogelijk de kans om een groene ontmoetingsruimte voor Brakel te creëren", schrijft het Zaltbommelse college. Wethouder Adrie Bragt licht toe: "Het moet vooral een mooi plan zijn dat past bij het dijklint waar het aan grenst."
De gemeente is op zich blij dat de locatie ruimte biedt voor huizen, want daar is in Brakel behoefte aan, zo blijkt uit onderzoek. De tien woningen worden dan ook opgenomen in het woningbouwprogramma.