• Gijs van Leeuwen wordt in Zaltbommel wethouder voor de SGP.
• Gijs van Leeuwen wordt in Zaltbommel wethouder voor de SGP. Foto: aangeleverd

Politiek Zaltbommel is eruit

zaltbommel • Gijs van Leeuwen uit Houten wordt voorgedragen als wethouder voor de SGP in Zaltbommel. Namens de VVD is de nieuwe wethouderskandidaat Willem Posthouwer. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag worden de vier wethouders naar verwachting benoemd.
De SGP-wethouderskandidaat Gijs van Leeuwen (1962) woont in Houten en was daar ruim twintig jaar raadslid en fractievoorzitter. Ook was hij ruim zes jaar algemeen bestuurslid van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Nu is hij factievoorzitter in de Provinciale Staten van Utrecht. Hij werkt bij Intrakoop (de coöperatieve inkoopvereniging in de gezondheidszorg). Van Leeuwen is getrouwd en heeft zes kinderen en inmiddels ook één kleinkind. Hij mag als trouwambtenaar huwelijken sluiten en doet ook nog vrijwilligerswerk voor de Stichting Ontmoeting.
Willem Posthouwer (1961) woont in Zaltbommel en stond op plaats 5 van de VVD-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is getrouwd en vader van twee dochters. Hij is sinds 2006 werkzaam bij FrieslandCampina op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hij was als bestuurslid betrokken bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen van het Cambium College. Hij zet zich bij Avans Hogeschool in bij afstudeerverdedigingen en als lid van de Werkveld Advies Raad voor Technology Management.
De portefeuille van Van Leeuwen is geconcentreerd rond ruimtelijke ordening. Posthouwer zal zich bezighouden met economie, verkeer, toerisme en kunst en cultuur. Kees Zondag (ZVV) blijft wethouder financiën en regionale zaken. Adrie Bragt (ChristenUnie) neemt zorg en welzijn (waaronder de Wmo) over van Simon Buwalda (CDA), die door de vorming van deze coalitie zijn plek in het college na ruim twee jaar moet afstaan. Han Looijen (VVD) gaf voor de verkiezingen al te kennen te stoppen.