donderdag 10 mei

Dauwtrappen Hurnse Kil
6:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. 's Morgens om 6.00 uur wandelen door de Hurnse Kil om de natuur te zien ontwaken. De wandeling duurt 2 uur met afsluitend een heerlijk ontbijt in het Hurns Kerkje. Deelname kost 3 euro. aanmelden kan via: hurnskerkje@gmail.com

Dauwtrappen Munnikenland
7:00-9:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de gids van Staatsbosbeheer dauwtrappen door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Kleed je aan op het weer en trek laarzen en beschermende kleding aan. Start vanaf de grote parkeerplaats. Honden toegestaan, mits aangelijnd en goed luisteren. Niet geschikt voor mindervaliden.
www.staatsbosbeheer.nl

Dauwzwemmen De Kreek
8:00-10:00, Kerkdriel, De Kreek. Spetterend zwemspektakel van Zwemvereniging Kerkdriel. Het zwembad wordt omgetoverd tot hindernisbaan. Na afloop een krentenbol en warme chocolademelk. Deelname kost 4 euro. Aanmelden via: bestuur@zvkerkdriel.nl (ook zonder aanmelding welkom).

Jaarmarkt Opijnen
10:00-17:00, Opijnen, dorp. Met o.a. Kleedjesmarkt voor kinderen (tot 13:00 uur). Vanaf 20:30 uur feestavond met Radio 538 en de Brabantse artiest Arjon Oostrom.

Lollipop in Zaltbommel
13:00-23:00, Zaltbommel, Kindertuin. Gratis Rock 'n Rollfestival. Met optredens van The Spunyboys, Them Lewis Boys, Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers, King Size Trio en The Wieners. Compleet met petticoats en vetkuiven. Toegang gratis.

Tuinarchitect in Het Stroomhuis
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Tuinarchitecte Fhreja Deckers uit Kerkdriel vertelt over de artistieke ambities van De Tuinen van Appeltern. Daarna vertoont het Filmhuis de Amerikaanse film 'The Artist's Garden' van regisseur Phil Grabsky. Entree: 5 euro.

vrijdag 11 mei

Kinderochtend Opijnen
10:00, Opijnen, feesttent. Knutsel-, knip-, verf- en plakplezier. Aansluitend oplaten ballonnen.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers een kaartje leggen, een spelletje doen, koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee.

Optocht Opijnen
19:00, Opijnen, feesttent. Thema: 'TV-Reclame'. Aansluitend kinderdisco in de tent met DJ Miakel, Julian van Beek. Daarna het 'Pijnes Kampioenschap Bierpul Schuiven'.

zaterdag 12 mei

Vroege Vogelexcursie
5:51, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met een IVN-gids door het bos en de uiterwaarden van Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Na afloop ontbijt in de Uit-spanning van Het Stroomhuis.

Plantenmarkt Zuilichem
9:00-13:00, Zuilichem, Heeren van Suylichem. Plantenmarkt van diaconale werkgroep Gameren-Zuilichem. Perkplanten, geraniums, kuipplanten en potgrond. De opbrengst is voor het project in Neculaieuca in Moldavië: de bouw van een familiehuis voor pleegzorg en opvang voor 30 tot 50 kinderen.

Rommelmarkt HHG
9:00-15:00, Brakel, De Plataan. Diverse kramen met meubels, glas, boeken, speelgoed, elektrische apparaten enzovoort. Koffie en snackhoek is aanwezig. De opbrengst is voor de HHG Zuilichem. Kooiweg 6 in Brakel.

Rommelmarkt Herwijnen
9:30-14:00, Herwijnen, Achterweg 57. Rommelmarkt hervormde gemeente. De opbrengst is voor het groot onderhoud aan de kerk.

Aardbeienverkoop
10:00-15:00, Bruchem, huis aan huis. Verkoop van aardbeien in Bruchem, Kerkwijk en Delwijnen. Ook te koop bij de familie Kreling, Hoogveldweg 25 in Bruchem. De opbrengst is voor het Bulgarije-project van de kerkelijke gemeenten Bruchem en Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert.

Nationale Molendag
10:00-17:00, Waardenburg, korenmolen. Rondleiding en bij voldoende wind wordt het malen gedemonstreerd. Verder is er koffie met iets lekkers. Meer informatie:
www.glk.nl/evenementen

Wandelexcursies
11:00, Heerewaarden, twee locaties. In de Week van Ons Water wandelt een gids van het bezoekerscentrum met deelnemers langs de ecologische oevers van de Maas bij Fort De Voorne (start 11.00 uur) en De Buitenpolder (start 14.00 uur). Mee lunchen kan ook, kosten zijn 12.95 euro pp. Aanmelden gewenst via beheer@bcdegrotervieren.nl meer info:
www.bcdegroterivieren.nl

Molendag in Hurwenen
10:00-17:00, Hurwenen, molen Vento Vivimus. Nationale Molendag. De molenaars zijn in de uit 1875 stammende molen, waar graan tot meel vermalen wordt met behulp van windkracht. Rondleidingen en een kleine expositie met foto's uit de geschiedenis. Puzzels voor kinderen, video's en voor de allerkleinsten ligt het gratis Molen Ontdekboekje klaar.

Brocante bij de Maas
10:00-17:00, Poederoijen, De Buurman. Georganiseerd door De Brocantezussen i.s.m. Brasserie De Buurman. Voor de liefhebbers van vintage, antiek en brocante.
www.brocantezussen.nl

SHAMAJO concert
13:00-17:00, Zaltbommel, Kindertuin. Frans Duijts, Marianne Weber, Danny Smoorenburg en Henk Damen zijn enkele artiesten die het levenslied ten gehore brengen tijdens het SHAMAJO VIP-concert. Tickets zijn te koop via: shamajo.nl

Zeskamp Opijnen
13:00, Opijnen, feesttent. Zie www.fcopijnen.nl voor meer informatie. Vanaf 20:30 uur afsluitende feestavond met de top coverband 'Noah', aangevuld met een optreden van het feestduo van de Gebroeders Ko uit Geertruidenberg. In 2002 braken zij door met het nummer 'Ik heb een toeter op mijn waterscooter'.

Vogel foto-expositie
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Opening van de foto-expositie 'De terugkeer van vogels' van fotograaf Jacques van der Neut, tevens boswachter in Nationaal Park de Biesbosch. Te zien t/m 20 mei.

Open Dag DES Hedel
15:00-17:00, Hedel, Gelre's End. Open dag van de muziekschool van DES. Docenten en leerlingen zijn aanwezig om een toelichting te geven, bezoekers kunnen zelf instrumenten uitproberen. Om 16:30 geeft leerlingenorkest Da Capo een concert. Omroep Gelderland komt opnames maken. Meer informatie bij voorzitter Remco de Haan: 06-14609405 of muziekschool@deshedel.nl

Musical
19:30-21:30, Hurwenen, dorpshuis De Kil. De kinderen van de Leer en Musicalgroep uit Zaltbommel en de Uiltjes uit Hurwenen spelen gezamenlijk de leuke musical: Hoezo, Kleine School?

Afscheid Mispelkrakers
20:00, Zaltbommel, sporthal De Ring. Definitief afscheid van blaaskapel De Mispelkrakers. Tot 21:00 uur receptie. Daarna wordt de kantine omgetoverd tot carnavalsavond, zoals men dat gewend was in de jaren '90: publiek op de banken, trillende ramen, vocht langs de muren en het dak eraf. Toegang gratis.

'Peace in 't Park'
20:30-01:00, Zaltbommel, Kindertuin. Met de Woodstock Tribute Band en DJ Donald Indo. Toegang gratis.

zondag 13 mei

Ontmoetingsdienst
10:30, Zaltbommel, De Ontmoeting. Thema: 'Ik zie jou'. M.m.v. Paljan Balogh. De koffie staat klaar, er is een crèche voor de allerkleinsten. Na afloop persoonlijk gebed en doorpraten met elkaar.

Jonge dieren
11:00-13:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Op Moederdag met het hele gezin een kijkje nemen hoe de merries van de konikpaarden hun veulens in toom houden. Start vanaf de grote parkeerplaats.
www.staatsbosbeheer.nl

Dansen op de Maas
15:00-20:00, Kerkdriel, vertrek vanaf de Zandmeren. Op een partyschip van Waterfeesten.nl dansen, eten en drinken ter ere van het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Kosten: 25,00 euro p.p., all in. Reserveren: info@waterfeesten.nl of 06-55130067.

Canto Ostinato
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Canto Ostinato bestaat uit steeds maar zichzelf herhalende motiefjes met af en toe een kleine melodische of ritmische verschuiving. Immens populair stuk van Simeon ten Holt uit 1978. Door pianoduo Jeroen en Sandra van Veen met Aart Bergwerff. Derwisdanser Kadir Sonuk zocht voor een betoverende dansvoorstelling. Entree: 20 euro (jeugd t/m 18 jaar gratis). Reserveren: engelebak@gmail.com
www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 14 mei

Meimaandviering
10:00, Velddriel, St Martinuskerk. Jaarlijkse meimaand-eucharistieviering met de Zonnebloemafdelingen Ammerzoden, Hedel, Rossum, Zaltbommel en Oud-Maasdriel. Voorgangers: priester Jos Verhoeven en pastor Bertus Bus. M.m.v. Parochiële zangkoor o.l.v. organist/dirigent Jos Wielakker en vrijwilligers van De zonnebloem. Na afloop gezellige bijeenkomst in De Boxhof voor de gasten van de Zonnebloem. Overige parochianen van de Franciscusparochie zijn van harte welkom.

Johannes de Heer
14:00-16:00, Heerewaarden, hervormde kerk. Zangmiddag protestantse Tweestromengemeeste met liederen van Johannes de Heer. Jos de Heer uit Zaltbommel geeft een toelichting.

dinsdag 15 mei

Ons Muziekske
14:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Luisteen naar muziek van o.a. André Rieu en Vera Lynn. Entree: 3 euro incl. kopje koffie.

Ons Muziekske
14:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Entree: 3 euro, incl. koffie.

Koormiddag
14:00-16:30, Meteren, Dorpshuis Meteren. De Zonnebloem, afdelingen Neerijnen, Geldermalsen en De Lingebloem (gemeente Lingewaal), organiseert een gezamenlijke koormiddag met het koor De Rozenzwaaiers. Opgeven voor deze activiteit kan bij Marjan van de Dennen via 0418-591584.

Zonnebloemmiddag
14:00-16:30, Meteren, dorpshuis. Zonnebloemmiddag met de afdelingen Neerijnen, Geldermalsen/Buren en Lingewaal. Koormiddag met het koor De Rozenzwaaiers. Aanmelden (afdeling Neerijnen) kan bij Marjan van de Dennen: 0418-591584.

Voorleesfeestje met Hazeltje
15:330-16:30, Ammerzoden, bibliotheek. Wie kent Hazeltje niet? Het vertederende haasje uit Raad eens hoeveel ik van je hou? Dat ieders hart binnenhuppelt. Kom met je peuter en/of dreumes liedjes zingen, kleuren, knutselen, spelletjes doen en natuurlijk luisteren naar dit fantastische verhaal tijdens het jaarlijkse Boekstart voorleesfeestje. Aanmelden niet nodig, toegang gratis.

Avondcursus Fotografie
19:15-21:30, Zaltbommel, bibliotheek. Ism Kijk & Zie Fotoschool. Praktische en inspirerende cursus van 4 lessen. Om je camera beter te leren kennen en te benutten.Voor meer informatie en aanmelden zie
www.kijkenziefotoschool.nl

Beplantingsproject
19:30, Poedeoijen, dorpshuis Podarwic. Informatieavond over beplantingsproject 'Poederoijen en Brakel in het Groen'. Met presentatie door Stichting Landschapsbeheer Gelderland over het landschap in het rond de twee dorpen. Daarna uitleg over het project en tips om het erf diervriendelijker te maken voor vlinders en vogels. Meer informatie bij Saskia Bemer: 026-3537444 of s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl
www.landschapsbeheergelderland.nl

Voltooid leven
19:30-21:30, Rossum, De Nieuwenhof. Theoloog en geestelijk verzorger Annemarieke van der Woude spreekt over Voltooid Leven. Zij schreef onder andere 'Als de dood. Trage vragen in het euthanasie-debat'. Ruimte voor gesprek.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Hostiles' van Scott Cooper. Wester, die zich afspeelt in 1892. Nadat Yellow Hawk jarenlang gevangen heeft gezeten in Fort Berringer, mag het oude opperhoofd terugkeren naar zijn geboortegrond om daar te sterven. Legerkapitein Joseph Blocker krijgt de opdracht het opperhoofd tijdens de lange reis te beschermen. Blocker is fel tegen de missie: hij heeft jarenlang tegen de indianen gevochten en zijn haat jegens hen is diep. Regisseur Cooper toont haarfijn wat jaren van aanhoudende angst en geweld met mensen doet.

woensdag 16 mei

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Culinair Leijenstein
14:30-15:30, Kerkdriel, De Leijenstein. 'Ik geef je een roosje mijn roosje'. Courgette roosje maken en proeven, heel eenvoudig. Deelname kost 3 euro voor bewoners, 6 euro voor niet-bewoners.

MuseumAtelier
14:30-16:00, Zaltbommel, MuseumAtelier. Workshop Gootspoken en Fantasie-wezens kleien. Voor kinderen vanaf groep 4. Deelname kost 4 euro. Aanmelden: museumatelierzaltbommel@gmail.com

Meer op: www.hetkontakt.nl