• In de winterstop maakte Johan Vos (midden) zijn entree als extra assistent-trainer.
• In de winterstop maakte Johan Vos (midden) zijn entree als extra assistent-trainer. Foto: Marco Oomen

DSC bereidt zich voor op mogelijk seizoensbepalende week

'De ploeg was los zand'

kerkdriel • Het zou een tamelijk unieke prestatie zijn; in de eerste periode met slechts vier punten uit acht wedstrijden onderaan eindigen, om vervolgens ongeslagen de tweede periodetitel te winnen.

Toch is dat precies wat DSC voor elkaar lijkt te gaan boksen. Wanneer de Kerkdrielenaren donderdag op Hemelvaartsdag winnen op bezoek bij MEC'07, is de periodetitel een feit.

De omslag die zijn weerga niet kent, vond plaats nadat er niet werd verloren van streekrivaal Alem en de laatste wedstrijd voor de winterstop werd omgezet in drie punten. In een roerige winterstop op sportpark Ipperakkeren, waarin trainer Meeuwsen en DSC besloten om na één jaar alweer uit elkaar te gaan, stelde de zondagvierdeklasser naast Patrick Theuwis een extra assistent-trainer aan in de vorm van Johan Vos. Hij kwam over van het tweede elftal, waar hij als assistent-trainer en spitsentrainer fungeerde. In het eerste elftal trof hij zijn achterneefje Bas Vos, en een aanzienlijk aantal jongens die hij nog goed kent van zijn tijd als jeugdtrainer. Om de hele opleving van DSC aan één persoon op te hangen gaat wellicht wat ver, maar Vos bleek een belangrijke schakel te zijn in de begeleidende staf.

Gek

Hij beschrijft de ploeg ten tijde van zijn entree als volgt: "Omdat het bij het eerste wat minder liep, is vanuit de spelersgroep de vraag ontstaan of ik daar naartoe kon komen. Toen ik ermee begon, riep ik gelijk al dat we voor de periodetitel gingen. De jongens verklaarden me voor gek, maar je moet de mogelijkheden zien in een groep en dat zijn er heel veel. Alleen op het moment dat ik erbij kwam, was er heel weinig zelfvertrouwen. De ploeg was los zand. Ik heb juist veel binding met de jongens vanuit hun periode in de jeugd. Op die manier praten we veel, creëren we veel sfeer en is de binding in de groep wat beter gemaakt. En dat zie je terug. Er wordt meer geaccepteerd en ze hebben iets meer voor elkaar over. Er is meer rust in de groep ontstaan. Als de resultaten dan ook nog eens gaan meezitten, loopt het vanzelf", stelt Vos bescheiden, die zijn takenpakket als volgt omschrijft: "Ik ben een beetje het verlengstuk tussen de trainer en de spelers. Ik denk dat ze tegen mij wat makkelijker praten dan tegen een hoofdtrainer. Dat schept meer duidelijkheid in de lijnen. Ze zetten nu een stapje extra voor elkaar. En na afloop blijft iedereen lekker in de kantine zitten. Er is gewoon saamhorigheid. Ik maak hier een heel mooi half seizoen mee", besluit hij met zichtbare pretoogjes.

Hoofdtrainer Meeuwsen onderschrijft het belang van Vos, al houdt hij, genuanceerd als hij is, wel een slag om de arm: "Hij is er vanwege z'n werk ook weleens een weekje niet en dan winnen we ook. Het is niet zo dat het alleen van hem afhangt, maar iedereen draagt zijn steentje bij. Hij is vaak in het uitgaansleven te vinden en staat iets meer tussen de jongens in. Ik ben als trainer gehaald om de discipline te handhaven en bepaalde dingen aan te trekken. Dat heb ik ook gedaan, alleen creëer je dan wel meer afstand tussen spelers en trainer. Een bewuste keuze, maar dat ontstaat dan wel vaak. Dan is het fijn dat iemand dat gaatje opvult. Het kan de missende link zijn geweest, maar dat weet je nooit, want je weet niet wat er had gebeurd zonder Johan. Da's ook niet relevant. We doen het nu goed, we doen het met zijn allen en iedereen levert zijn bijdrage."

Zwaar

En dat DSC het goed doet, kan deze week dus worden bekroond. Zondag staat immers de onvervalste derby tegen Alem op het programma en zoals eerder vernoemd kan donderdag in Maurik de tweede periodetitel worden binnengehengeld. Desalniettemin wil Meeuwsen zich daar niet op blind staren: "We moeten winnen en dat zal heel zwaar gaan worden. Veel ploegen hebben het daar al moeilijk gehad. En natuurlijk is donderdag belangrijk, maar we moeten niet het hoofd verliezen als het niet lukt. We doen ook nog volop mee in de derde periode."

Martin van Hemert